×

De thuisstudio van Jesper

Op zijn kamer heeft Jesper een eigen CliniClowns studio. Via het beeldscherm voert hij vanuit daar een goochelshow op voor clowns Gies en Bluf. “Uw wens is vervuld!”

Jesper heeft magische krachten, weet clown Gies. Handig! Hij vraagt of hij een wens mag doen. “Ja hoor”, lacht Jesper. “Ik wens dat Bluf hier is”, zegt Gies. Jesper klapt in zijn handen: “Uw wens is vervuld!” En ja hoor, daar springt Bluf het beeld in. Wat is hier gaande? “Zit die jongen nou weer te toveren?”, vraagt Bluf. “Ja”, giechelt Jesper, die zelf even uit beeld verdwijnt om een snoertje te veranderen.

CliniClowns FM op een jongenskamer

Als de clowns zijn vertrokken, blijft Jesper in zijn rol. Hoe hij dit flikt? “Een tovenaar verklapt nooit zijn geheim”, zegt hij. “Ik zeg er dus verder niets over. Maar het werkt wel goed.” Op zijn eigen kamer heeft Jesper via de app de grootste lol met de clowns in zijn thuisstudio. “Hij sluit allerlei kabels en koptelefoons aan”, lacht zijn vader William. “En hij heeft een radio en een oude microfoon waarmee hij zijn eigen CliniClowns FM speelt. Regelmatig draait hij de rollen om en voert zelf een stukje op voor de clowns aan de andere kant.”

Handig

Jesper heeft een genafwijking waardoor hij een ontwikkelingsachterstand heeft. Hij is 16, maar qua ontwikkeling zit hij op een leeftijd van 5 à 6 jaar. Hij gaat naar een school voor zeer moeilijk lerende kinderen. Vanwege het coronavirus krijgt hij nu les op afstand. In zijn vrije uurtjes gaat hij vaak even op de app. “Ondanks zijn achterstand is hij met dit soort digitale dingen heel handig”, vertelt William.

“Ondanks zijn achterstand is hij met dit soort digitale dingen heel handig”

Volledig zelfstandig

Als Jesper op de app zit, laten zijn ouders hem met rust. “In het begin keek ik wel even mee, maar het ging zo prima dat ik het al snel los kon laten. Nu doet hij het volledig zelfstandig. Ik weet dat alles wordt opgenomen en dat er contact met ons wordt gezocht als er iets bijzonders is. Dat het gemonitord wordt is een fijn en veilig idee. Jesper kan daardoor gewoon zijn gang gaan en inloggen wanneer hij wil.”

Troonrede

Bas de Bont, alias clown Bluf ziet Jesper opleven als hij in de verbeelding zit. “Hij bedenkt zelf van alles. Een keer kwam hij als koning in beeld en ging hij een troonrede voorlezen. En dan moet ik weer een prins zijn die een draak moet verslaan. Dat vind ik fantastisch. Hij maakt het ons eigenlijk makkelijk. Hij bedenkt iets en wij kunnen erin duiken. Je krijgt veel terug van hem. Hij speelt eigenlijk net zo veel met ons als wij met hem…”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!