×

De kapotte trekzak

Wat een gezelligheid! Miep en Olga spelen een vrolijk muziekje op de gang van verzorgingscentrum De Marke - De Meenthoek in Huizen voor ouderen met dementie. Mevrouw Kropveld bekijkt hen met een lachje. “U zit daar zo fijn op uw bankje”, zegt Miep. “Het is niet mijn bankje hoor”, antwoordt mevrouw bescheiden.

Mevrouw Jansen schuift ook aan. “Ze is niet zo’n groepsmens, dus meestal houdt ze zich wat op de achtergrond”, vertelt activiteitenbegeleidster Trudy, die het daarom zo bijzonder vindt dat de bewoonster uit zichzelf naar de clowns toe stapt.

Intussen prutst Olga wat aan haar trekzak. “Er is een schroefje los”, constateert ze. “Aan jou?”, vraagt Miep. “Nee, aan mijn trekzak, Miep”, zegt Olga, rollend met haar ogen. “Dan moet je een specialist bellen”, zegt mevrouw Jansen droogjes. “Miep, deze mevrouw zegt dat ik een specialist moet bellen om hem te maken.” Nou, komt dat goed uit. “Ik bén specialist”, zegt Miep. “Ben je een specialist? Waarin dan?” vraagt mevrouw Jansen geïnteresseerd. “In trekzakreparatiewerkzaamheden. Bel me maar”, zegt Miep.

​Mevrouw knikt Olga toe, doe maar. Olga pakt meteen haar denkbeeldige telefoon. Miep neemt op. “Hallo, met de specialist.” “Hallo, met Olga. Ik hoorde van mevrouw Jansen dat jij kunt helpen. Ik zoek een specialist. Voor mijn trekzak.” “Die is kapot”, souffleert Mevrouw. “Ja, die is kapot”, herhaalt Olga braaf.

Clown Miep repareert de boel

“Nou, dan kom ik toch gewoon?” Miep komt naar het bankje, Olga legt haar instrument neer. Miep staart ernaar. “Eh, ik moet even intern kijken hoor”, mompelt ze.  “Is dat wel veilig allemaal?” fluistert mevrouw Jansen enigszins wantrouwend. 

Miep staat fluitend wat te draaien aan schroefjes en moertjes. En voilà: het dwarse schroefje zit weer vast. “Het is gerepareerd!” zegt Miep, zelf ook opgelucht dat het is gelukt. Olga kijkt blij. “Wat een verhaal”, lacht mevrouw Jansen.

De clown gaat bij mevrouw Kropveld zitten. “Ze willen niet betalen”, zegt ze. “Ben je onbetaald? Ach, ik denk dat als ze daar is, ze best wel wat mooie dingen voor je meeneemt”, antwoordt die troostend. “Oh”, zegt Miep, “dán is het niet erg. Laten we nog maar een liedje spelen.” “Ja graag”, zeggen de mevrouwen bijna gelijktijdig. “Kom op Olga!” “Goed, Miep.”
 

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘De kracht van muziek brengt soms zulke wondertjes!’

Mevrouw de Kort (88) is dement, maar nog steeds dol op muziek. Door Annemarie en Foleo verandert ze even in een ontroerende operadiva.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun jij mensen met dementie ook een bezoek met de CliniClowns? Wil je ze ook zo'n mooie ervaring geven? Dat kan! Je kan zelf een bezoek inplannen.