×

‘De uitnodiging om mee te doen, is er altijd’

Op de CliniClowns App kunnen zieke en gehandicapte kinderen de CliniClowns ontmoeten via de webcam en talloze grappige video’s bekijken. En dat niet alleen! Want afgelopen jaar konden zij zelfs meespelen in een ware speelfilm. De kinderen kregen een eigen rol met tekst en werden door de clowns via de webcam geregisseerd. Na uren monteren werd de film gepresenteerd in het CliniClowns theater en uiteraard waren de sterren van de film erbij!

Terwijl Elroy (18) komt aanrijden in zijn rolstoel, staan de paparazzi hem op te wachten bij de schitterende rode loper. “Daar komt een echte filmster! Hoe is het nou om beroemd te zijn? En krijg je veel fanmail?” Clown tup schuift een pollepel als microfoon onder Elroy’s neus. Als een ware ster laat Elroy zich ondervragen en filmen. Het is bijna een Hollywood setting.

Vandaag is het eindelijk zover: de film waarin de kinderen zelf meespeelden, gaat in première. Als echte filmsterren worden de kinderen van de App hartelijk onthaald door twee CliniClowns in de rol van paparazzi. Binnen staan de champagne glazen met limonade en net iets te veel popcorn klaar. De ruimte wordt gevuld met enthousiasme en spanning. “Ik ben zo nieuwsgierig naar de film!”, zegt een van de hoofdrolspelers. Vol spanning stappen de kinderen met de clowns de zaal in, waar ze voor het eerst hun eigen film te zien krijgen.

Letterlijk een rol spelen

In de maanden voorafgaand aan de première namen CliniClown Dikkie en Sjappoo de kinderen via hun webcam ontmoetingen mee in het maakproces van de film. Op clowneske wijze leerden de kinderen alles over audities, een script, het licht, geluid en schmink. “De uitnodiging om mee te doen, is er altijd. We doen alles samen met het kind”, vertelt Rinze (clown Sjappoo) over het project. Omdat de kinderen zoveel plezier beleefden aan de ‘lessen’ besloten de clowns een film te maken waarin de kinderen een hoofdrol konden spelen.
 
Niet voor iedereen is het fysiek mogelijk om naar een set te komen, maar dat weerhield de clowns en de kinderen niet om een film te maken. In de film “De Vaas” kon ieder kind gewoon vanachter de webcam meespelen in de film. Met meer dan 7.500 foto’s hebben de clowns een virtuele wereld om de kinderen heen gebouwd. “Wij als clown spelen aan de gezonde kant van het kind. We zien de ziekte, maar spelen hier dwars doorheen. Met dit project willen we de kinderen laten zien dat ze mogen vertrouwen op hun eigen kunnen”, vertellen Rinze en Gerard, clown Sjappoo en Rinze.

Feestelijke afsluiting

Wanneer de film is afgelopen barsten de kinderen uit in luid gejoel en applaus van enthousiasme. Na dit overdonderende applaus, dansen en spelen ze nog een uur door met de clowns. Ook Elroy sluit de première feestelijk af door een selfie met de clowns te maken.  “Elroy is vaak erg afstandelijk naar mensen toe, maar bij de clowns stelt hij zich helemaal open. De clowns zijn echt zijn beste vrienden”, vertelt zijn moeder.

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?