×

'De week van Jip'

Joukje neemt deze week ‘De week van...’ op Instagram over. Zij neemt je mee in een kijkje achter de schermen bij het Klein Zintuigen Orkest, maar deelt ook haar belevenissen vanuit het ziekenhuis. Daar komt namelijk heel wat bij kijken!

Als clown Jip speelt Joukje in het Klein Zingtuigen Orkest en in ziekenhuizen. Ze hoopt zieke kinderen met haar werk te kunnen laten lachen en ontspannen. Maar daar horen ook specifieke clownstrainingen en voorbereidingen met pedagogisch medewerkers bij. Ze heeft namelijk, voordat ze haar rode neus opzet, altijd eerst een gesprek met een pedagogisch medewerker over de kinderen die ze gaat bezoeken. Hierdoor kan Joukje zich zo goed mogelijk voorbereiden en weet ze waar ze rekening mee moet houden tijdens het spelen.

Klein Zingtuigen Orkest

Jip start haar week met een bezoek van het Klein Zintuigen Orkest aan een school. Het Klein Zintuigen orkest is speciaal ontwikkeld voor kinderen met een verstandelijke of meervoudige handicap tot 19 jaar. Ze speelt samen met clowns Holala en Zabor de voorstelling ‘Post!’. Deze voorstelling gaat over een dag op het postkantoor. Drie postbodes komen op de fiets binnen en bezorgen de post bij de kinderen. ‘Post!’ is een zintuiglijke en muzikale voorstelling waarin alle zintuigen van het kind worden geprikkeld. Het gevolg hiervan is ontspanning, plezier en echt contact.

Isolatiekamers

Met clown Fief brengt Jip ook bezoeken aan ziekenhuizen. Soms komen ze daar isolatie kamers tegen. Omdat ze die niet op mogen, gaan ze op zoek naar een andere manier om contact te krijgen. Zo lukte dat ook bij Willem, door de letters van zijn naam op papier achter de glazen wand omhoog te houden.

Mooie (her)ontmoeting

Mooie momenten

Donderdag is Jips vrije dag. Daarom blikt ze terug op twee mooie momenten van haar werk als clown. Het eerste moment is een bezoek aan een jongen die bleef controleren of er wel een echt mens onder de rode neus zat. Na vele keren was het duidelijk: dit was een echte clown.

Het tweede moment is een ontmoeting van een tijdje geleden met Anouk. Jip: “Sommige ontmoetingen zijn zo bijzonder dat je iedere keer weer kippenvel krijgt wanneer je eraan denkt. Dit was een ontmoeting die rechtstreeks je hart vult.”

Clown Toos neemt ‘De week van…’ over

Clown Jip sluit af met filmpje waarin zij en clown Fief een afscheidsliedje spelen. Ze draagt het stokje over aan juffrouw Toos, die de conciërge van het CliniClowns College speelt. Juffrouw Toos zal dagelijks haar belevenissen in het CliniClowns College delen!