×

'De week van Tino'

Constant neemt deze week ‘De week van...’ op Instagram over. Hij geeft je een kijkje achter de schermen bij ‘Speel Je Mee’ op verschillende scholen in het speciaal onderwijs en deelt dagelijks zijn belevenissen. 

Als clown Tino speelt Constant in ‘Speel Je Mee’. Dit is een nieuwe spelvorm waar kinderen zelf suggesties kunnen geven en bijna eigenaar worden van de improvisatie. Dit spel is speciaal ontwikkeld voor zeer moeilijk lerende kinderen met een verstandelijke leeftijd van 5 t/m 10 jaar. Drie CliniClowns beleven samen met de kinderen een nieuw avontuur dat nog niemand kent, zelfs de clowns niet.
‘Speel Je Mee’ leidt tot speciale verhalen, een voorbeeld is het avontuur in Rotterdam: vier boswachters kijken gespannen naar hoe de heks haar toverdrankje bereidt.

Scholen

Bij aankomst op scholen hebben de CliniClowns eerst een gesprek met de contactpersoon van de school over de bijzonderheden van de kinderen. Tijdens dit gesprek krijgen ze te horen wie er zijn, of er afmeldingen zijn en waar ze rekening mee moeten houden tijdens het spel. Omdat de CliniClowns kinderen willen aanspreken bij hun naam, vragen ze of de contactpersoon wil zorgen dat de kinderen een naamsticker dragen. Zo is het contact tussen de kinderen en de CliniClowns nog persoonlijker!

Voorbereidingen

Voordat ‘Speel Je Mee’ begint, moeten er natuurlijk een aantal dingen opgebouwd worden. De CliniClowns nemen een minimaal aantal spullen mee, maar zorgen er wel voor dat deze spullen meerdere gebruiksfuncties kunnen hebben. Met kleine dingen als schuursponsjes en lappen stof kunnen de CliniClowns al heel veel. Het decor bestaat uit een blauw doek met een ijzeren stelling waar de spullen aan gehangen kunnen worden. 

Artistiek begeleider

Als Constant niet in ‘Speel Je Mee’ speelt is hij artistiek begeleider van team noord van de CliniClowns. Regelmatig volgt hij trainingen en is hij bij vergaderingen. Dan hebben ze het ook over ‘Speel Je Mee’. Zo bespreken ze hoe ze het effect van het spel kunnen behouden voor de kinderen en wat er veranderd moet worden. Zo blijft ‘Speel Je Mee’ uniek en kan elk idee omgezet worden tot een speelbare situatie.
Tijdens de trainingen wordt ook de muzikaliteit van de CliniClowns getest. Dit doen ze door geïmproviseerd te zingen, muziek te maken en ritme te creëren. 

Clown Jip neemt ‘De week van…’ over

Volgende week neemt clown Jip ‘De week van’ op Instagram van clown Tino over. Zij speelt in ziekenhuizen en op scholen met het Klein Zintuigen Orkest en deelt dagelijks haar belevenissen.