×

Deense CliniClowns zorgen voor lichte momentjes

Niet alleen in Nederland brengen de CliniClowns afleiding en plezier. Ook in het buitenland zorgen medische clowns voor lichte momentjes. Zo maken Deense ziekenhuisclowns kleine wondertjes mee op psychiatrische afdelingen en bij kinderen met autisme.

Hebben kinderen die worden behandeld voor psychische aandoeningen baat bij een clownsbezoek? In Denemarken beantwoorden ze die vraag met een volmondig “ja”. Een project waarbij CliniClowns op bezoek gaat op psychiatrische afdelingen is daar een doorslaand succes.

Artistiek leider Ewan Mackinnon van de Danske Hospitalsklovne vertelt dat het wel even wennen was voor de psychologen en psychiaters. “Op dit soort afdelingen zijn behandelaars vooral bezig met het opbouwen van een relatie met de kinderen. Dat is precies wat wij als ziekenhuisclowns ook doen. Wat konden we dan nog toevoegen?”

Smetvrees

Veel, zo bleek al snel. Ewan vertelt over een meisje met ernstige smetvrees dat niets aan durfde te raken zonder handschoenen. De Deense clown speelden een tijdje met haar. Aan het eind van het spel sloeg ze haar armen om de clowns en trok ze ze naar zich toe om samen op de foto te gaan. Ewan: “Haar psycholoog kon het niet geloven.”

Werken op psychiatrische afdelingen is anders dan het reguliere clownswerk, vertelt Ewan ook. “Het is minder bedoeld als afleiding en meer als aanvulling op de therapie.” Zo gaat het spel van de clowns nog meer in samenspraak met de behandelaars. Vooraf is er een langere briefing en na het bezoek vindt altijd nog een nabespreking plaats. “Alles bij elkaar duurt zo’n bezoek twee tot drie uur.”

Succesvol bij autisme

De Danske Hospitalsklovne voerden ook een pilot uit in een centrum voor kinderen met autisme. Het resultaat was zeer positief. “Kinderen met autisme hebben vaak een groot probleem met rechtstreekse communicatie, maar zijn vaak wel uitzonderlijk goed in een specifieke uitingsvorm zoals muziek maken of tekenen.”

De ziekenhuisclowns gebruiken niet alleen woorden, maar ook muziek, gedichten, mime of zang om te communiceren met elkaar en met de kinderen. Ewan: “Als je de clowns en de kinderen samenbrengt, gebeurt er echt iets fantastisch.”

Voor het spelen bij kinderen met autisme is anderhalf miljoen euro opgehaald. Dit is genoeg voor de komende zes jaar. Op dit moment spelen de clowns in zeven psychiatrische ziekenhuizen. Ewan: “Hopelijk kunnen we ons mooie werk straks op alle psychiatrische afdelingen in Denemarken doen.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Een spannende ontmoeting met de CliniClowns

Tobias (5) mag er na een week bedrust eindelijk even uit. Meteen nemen de CliniClowns Tobias mee in een bloedspannend avontuur. Gelukkig redt koelbloedige Super-Tobias de dag.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?