×

Dina en Hilda hebben krulkussen-haar

CliniClowns Olga en Miep gaan elke maand op bezoek in verzorgingshuis de Marke – de Meenthoek. De bewoners vinden dat heerlijk, ze gaan volledig mee in hun spel. “Straks vallen die clowns hier nog in slaap.”

“Zeg, ik moet toch zó om je lachen. Wat heb je een mooi rond rood neusje, hij glimt werkelijk als een spiegel. Ik heb zelf meer een puntneus, en zij ook”, zegt mevrouw Hilda tegen CliniClown Olga, wijzend op de neus van haar vriendin Dina. Hilda’s ogen glinsteren van plezier. Samen met Miep is Olga op bezoek in verzorgingshuis de Marke- De Meenthoek in Huizen, de clowns worden er enthousiast onthaald door blije bewoners.
 
Dina en Hilda zitten, zoals gewoonlijk, naast elkaar aan tafel. “Waar de een is, zie je altijd de ander”, vertelt hun overbuurvrouw Trudy tegen de clowns. Trudy is activiteitenbegeleider in het verzorgingshuis. “Het zijn zulke hartsvriendinnen, dat is gewoon ongekend in de geschiedenis.”

Hilda knikt. “We kennen elkaar al eeuwen, zij is op 5 en ik ben op 7 februari geboren.” Toen ze nog thuis woonden, waren ze ‘bijna-buurvrouwen’, lacht Hilda. Omdat ze dementie kregen, wonen de dames nu allebei in De Marke. “We hebben ook allebei een wit vest aan”, vult Dina aan.
 
“Houden jullie dan ook van hetzelfde eten?” vraagt Olga belangstellend. De dames kijken elkaar aan. Ja, knikken ze synchroon. “Het lijkt wel een tweeling”, zegt Olga. Ze hebben wel ánder haar, signaleert Miep scherp, wie zou nou het zachtste haar hebben? Voorzichtig raakt ze de lokken aan, de dames laten alles lachend gebeuren. 

Wiens haar is het zachtst?

Het witte haar van Hilda heeft meer krullen, het zilvergrijze van Dina is steil, merkt Olga op. Even uitproberen dan maar. Miep legt haar clownshoofd voorzichtig op dat van Hilda, ze blijft stoïcijns zitten. “Zacht. Heel zacht”, luidt de conclusie: “Het is net een zacht kussen. Een krulkussen.” “Het is maar dat je het weet”, lacht buurvrouw Dina.
 
Olga wil het ook weleens uitproberen. “Ik ga even in de krul liggen, jongens”, kondigt ze aan tegen de bewoners. Een enkeling knikt, ze volgen nauwlettend elke stap van de clowns. Oké, als Olga de krul uittest, probeert Miep het zilvergrijze kapselkussen.
 
“Dat is platina hoor”, verbetert Trudy onmiddellijk. Hoe dan ook, het ligt fantastisch, vindt Miep. Olga kijkt ook intens tevreden. Ze sluit haar ogen. “Straks vallen ze hier nog in slaap”, gniffelt Willem. Hilda en Dina ondergaan de tests met een brede lach.
 
Wie nou het zachtste haar heeft, daar komen ze niet uit. “Gewoon ánders”, vindt Olga. “Ze zijn allebei zo zacht”, vindt Miep. Van Hilda krijgen ze ten afscheid allebei nog een kusje op hun glimmende rode neus. “Zo. Dat was het dan weer voor vandaag”, zegt ze beslist. “Dag lieve clowns!”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak een bezoek mogelijk!

Jij kunt een bezoek van CliniClowns aan mensen met dementie cadeau geven! Dankzij jouw bijdrage kunnen we een zorginstelling bezoeken en daar waardevolle geluksmomenten brengen. Help je mee?