×

'Door de CliniClowns verdwijnt voor even al het verdriet'

Het wordt een bijzondere dag voor Emma (5), al hoewel ze dit zelf nog niet weet. Ze is voor een ernstige nierkwaal in het ziekenhuis. Vandaag wordt ze verrast door haar grootste idolen. Speciaal voor CliniClowns kruipen de dames van K3 voor één keer in de huid van een CliniClown. 

Kijk nou, een gouden rokje! En daar, die schoentjes! Leuke combi! K3 - Marthe, Hanne en Klaasje - staan te dralen voor een bomvol kledingrek. De beroemde zangeressen lopen een dagje mee met CliniClowns Bes (Willemien) en Hup (Mathijs). Samen zullen ze straks de kleine Emma verrassen.
 
K3 is wel wat gewend, maar het ziekenhuisbezoek voelt spannend. De clowns stellen hen gerust en vertellen over hun werk. De zangeressen zijn oprecht geïnteresseerd. Dat CliniClowns een gedegen opleiding hebben gehad en voortdurend trainingen en zanglessen volgen, wisten ze niet. Hanne: “CliniClown zijn is echt een vak. Ik denk dat mensen dat niet altijd beseffen.” Klaasje: “Het is een belangrijk beroep.”
 
“Is het als CliniClown niet lastig je eigen emoties aan de kant te zetten?”, wil Hanne weten. Mathijs: “Tijdens het spelen ben ik daar niet mee bezig. Ik ben Hup en maak samen met het kind een mooi verhaal. Je duikt samen het spel in en zet het kind zo in zijn kracht.’’  Willemien knikt: “Die rode neus is een soort maskertje. Je moet vrij kunnen spelen, dat gaat niet als je steeds denkt, wat erg. Een kind heeft daar niets aan. Een clown leeft in het nu, wil spelen, op avontuur.”

De voorbereiding

 “Wat mooi dat CliniClowns zulke lichtpuntjes kunnen zijn”, zegt Hanne tijdens een giebelige omkleedsessie. Neuzen passen, dat hebben de zangeressen écht nooit eerder gedaan. Willemien vertelt dat de clowns normaal altijd improviseren. “We stemmen het spel af op het kind en wat het op dat moment nodig heeft.” Maar met K3 in het gevolg, is enige voorbereiding handig. Hup wil vandaag een prinses trouwen, bedenkt ze. Kom maar op met die kroontjes, gniffelen de clowntjes in opleiding. “Voel je vrij”, zegt Mathijs nog als ze richting Emma vertrekken. “Wat er gebeurt, gebeurt.”

K3 en Emma genieten samen

Zo duiken ze samen een vrolijk feestje in. Emma, in haar mooiste prinsessenjurk, neemt kordaat de touwtjes in handen. Hup wil trouwen? Plop, ze tovert met haar stafje razendsnel drie prinsessen. Ze zingen trouwens wel vals. En dansen gaat ook niet best, blijkt uit Emma’s testjes om de beste bruid te vinden.

Als het meisje langzaamaan doorkrijgt dat haar idolen bij haar bed staan, straalt ze als een sterretje. “Weet je van wie ik fan ben? Van jullie!”, glundert ze. De zangeressen genieten net zo hard. “Ik wilde het goed doen omdat ik Emma zo graag mooie momentjes wilde geven. Dat is gelukt volgens mij”, zegt Marthe na de ontmoeting. “Supermooi om dit voor Emma te doen. Haar schaterlach was goud waard. Ik zou het zo nog eens doen”, glimt Hanne. Klaasje knikt: “Mooi dat ze even het ziek zijn vergat. Door de CliniClowns verdwijnt voor even al het verdriet en pijn.”
 
Emma en K3 waren op 15 december 2018 te zien in de tv-uitzending Zet ‘m op (NPO 1). Kijk hier de uitzending terug.

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?