×

‘Echt een moment voor het kind’

Onder andere voor kinderen die ernstig ziek zijn en niet meer beter zullen worden, is er het Emma Thuis team. Zij vormt de brugfunctie van  ziekenhuis naar thuis. Het team biedt actieve, persoonlijke en deskundige zorg aan het kind en gezin. CliniClowns brengen in opdracht van dit team een bezoek bij deze kinderen thuis.
 

Rebecca Dabekaussen is medewerkster Medisch Pedagogische Zorg binnen het Emma Thuis team. “In de laatste levensfase is het heel belangrijk om te bespreken wat het kind en de ouders willen. We kijken vooral wat er nodig is. Zo spelen we in op vragen. Hoe je kinderen voorbereidt op de dood. Ook bieden we hulp aan broertjes en zusjes, om hen ook te betrekken bij het afscheid.”
 

Rebecca Dabekaussen: "De CliniClowns hebben alle expertise in huis om af te stemmen op wat het kind nodig heeft."

Toegevoegde waarde

“Stichting CliniClowns benaderde ons vier jaar geleden. Zij gaven aan dat CliniClowns ook thuis op bezoek kunnen komen bij zieke (en gehandicapte) kinderen. De dagen kunnen voor deze kinderen heel lang zijn, zeker als ze niet meer naar school gaan en de hele dag in bed liggen. Dan is het bezoek van een CliniClown net dat beetje afleiding en plezier wat ze nodig hebben. Het voegt echt iets toe voor het kind.”
 

Speciaal voor het kind

“Een thuisbezoek is een speciaal moment voor het kind en het gezin. Bij zo’n thuisbezoek zijn we als pedagogische zorg ook niet aanwezig. De CliniClowns hebben alle expertise in huis om af te stemmen op wat het kind nodig heeft. Vaak kent het kind de CliniClowns nog vanuit het ziekenhuis. Dan is het prachtig als ze ook thuis op bezoek komen. Na afloop horen we vaak dat kinderen het een heel leuk bezoek vonden en dat het hele gezin ervan heeft genoten. Het kind mag weer even kind zijn.”