×

‘Een CliniClown maakt van niets iets’

“Spelen als CliniClown begint met eenvoud en verwondering”, vertelt Biem Bremer. Als clown speelt hij voor zieke kinderen en voor mensen met een beperking of dementie. Contact ontstaat volgens Biem vaak met iets kleins en van daaruit brengt hij afleiding en ontspanning. “Een CliniClown maakt van niets iets.”

CliniClown Bidoe.

Met zijn ukulele in zijn hand gaat de muzikale Biem Bremer vier dagen in de week op pad om te spelen als CliniClown Bidoe. Een beweeglijke clown met veel mimiek. Biem: “Bidoe is een lichte clown, die muziek graag als verlengstuk gebruikt.” In 2009 begon Biem voor zusterorganisatie CareClowns met spelen voor mensen met dementie en sinds drie jaar bezoekt hij als CliniClown ook zieke kinderen en kinderen met een beperking. Elke dag geniet hij nog van zijn werk. “Als CliniClown ben je bezig met gefocuste lol, geconcentreerd en tegelijkertijd luchtig. Je speelt in het hier en nu en maakt gebruik van de eenvoud. Een mix van subtiliteit en uitvergroting.”

CliniClown Bidoe.

Als clown is elk contact dat je hebt goed afgestemd. Waar je bent, hoe de sfeer is, bij je op bezoek bent: het is allemaal relevant. “Soms voelt het gelijk goed. Een andere keer moet je iemand langzaam ‘verleiden’ tot contact. Je bent in dienst van degene die je bezoekt.” Naast humor en improvisatie, is het scannen van de plek waar je bent dan ook erg belangrijk. Biem: “Je moet aftasten. Je doet het altijd voor een ander. Als je dat vergeet, dan gaat er iets mis.”

Daarom vereist het spelen als CliniClown openheid en vertrouwen. Je moet kwetsbaar en krachtig durven te zijn op hetzelfde moment. Geloof in je eigen personage en je eigen spel is daarbij van belang. Biem: “Als je er zelf in gelooft, dan kan je het ook overbrengen op degene voor wie je speelt.” Zo kan je inspelen op de gegeven situatie en als het dan goed gaat, geeft dat energie. “Als het stroomt en iets lukt, dan krijg je ook heel veel terug. Op die manier mensen blij kunnen maken, dat is fantastisch om te doen. Wat wil je nog meer?”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier

Twee CliniClowns maken muziek.

Zo kwam Biem bij een erg onrustig jongen. Het ventje lag ziek in het ziekenhuis, maar was heel beweeglijk. Met zijn collega-clown deed Biem precies wat de jongen deed. “Samen spiegelden we speels zijn gedrag”, vertelt hij. “Na een tijdje stonden we tegelijk stil. Nu deed de jongen ons na.” Alle drie namen ze een clowneske yogapose aan. Met hun ogen dicht maakten ze speelse oerklanken met hun stemmen. De jongen glimlachte. Zijn ouders en de arts waren helemaal verbaasd. Het was het eerste rustige moment sinds tijden voor de jongen. “Zijn moeder was ontroerd door wat er gebeurde. Op zo’n moment weet je dat je iets moois kunt brengen.”

Geef zieke kinderen en mensen met een beperking of dementie afleiding en plezier