×

Frans Bauer kijkt mee bij CliniClowns in 'Goed voor elkaar'

Frans Bauer loopt voor zijn RTL 4-programma Goed voor elkaar, dat woensdag 25 maart werd uitgezonden, een dag lang mee in het ziekenhuis met CliniClowns Silly en Pop. “Dit raakt me zó!”

Frans Bauer zit te schateren, naast hem op de bank lacht Luca (15) nog veel harder. Op de tablet kijken ze via de CliniClowns App hoe twee clowns op Luca’s verzoek voor de webcam een flitsende rock and roll dans uitvoeren. Nou ja, flitsend... De twee wervelen stuntelend in het rond, ze buitelen over elkaar heen, puffend proberen ze het snelle ritme van de muziek bij te houden. “Geweldig”, lacht Frans, terwijl Luca meezingt.

Maatschappij

De volkszanger is op bezoek bij Luca vanwege zijn nieuwe RTL 4-programma Goed voor elkaar. Daarin loopt Frans steeds een dag mee met mensen die iets goeds doen voor de maatschappij: van medewerkers van de wensambulance en de traumahelikopter tot een arts die vrijwillig asielzoekers helpt of een verpleegkundige in de nachtzorg. Hij mocht ook naar het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis, om te zien wat het werk van CliniClowns Silly en Pop daar inhoudt.
 
Luca legt Frans uit hoe belangrijk de CliniClowns voor hém zijn. Hij kent ze al vanaf zijn babytijd. Luca lijdt aan het zeldzame Williams Syndroom, een DNA-fout die behalve een verstandelijke beperking ook tal van fysieke problemen met zich meebrengt. Zo heeft hij vanwege een vernauwde slokdarm een voedingssonde. In 2010 moest hij zelfs een loodzware stamceltransplantatie ondergaan.

Videobellen

Zelfs op de aller moeilijkste momenten waren zijn clownsvrienden er altijd om Luca weer even te laten lachen, vertelt moeder Elly. En nog steeds. Want als hij niet naar het ziekenhuis hoeft, gebruikt hij de CliniClowns App om via de IPad met ze te videobellen. “Ik maak hen aan het lachen en zij mij”, zegt Luca stralend.
 
Frans is diep onder de indruk van Luca’s verhaal. “Het is gewoon niet te geloven wat de clowns voor hem doen. Ze helpen hem door een moeilijke tijd heen. En zijn ouders worden ook blij als ze zien dat hun zoon even alle zorgen vergeet, dat hij gewoon even kind kan zijn. Luca leeft gewoon voor de clowns.”

Netvlies

“Zo mooi! Dat is haast niet onder woorden te brengen, het raakt mij zo.”

Tijdens zijn bezoek in het ziekenhuis samen met CliniClowns Silly en Pop houdt Frans het niet droog als de clowns een ziek kindje weer aan het lachen krijgen. “Zo mooi! Dat is haast niet onder woorden te brengen, het raakt mij zo.”
 
De CliniClowns maken echt het verschil, vindt de zanger. “Al die zieke kinderen met hun bezorgde ouders naast hun bed! Toen kwamen de clowns de kamer in. De blikken als de ouders eindelijk een lachje bij hun kind zien verschijnen, dat is zo mooi! Echt, toen ik naar huis reed stonden die beelden twee uur lang op mijn netvlies. Dit vergeet ik niet meer snel.”

Goed voor elkaar werd woensdag 25 maart om 20:30 uur op RTL 4 uitgezonden.

Ben je net als Frans blij dat de CliniClowns er kunnen zijn voor kinderen zoals Luca? Help dan mee!