×

‘Spetter, spat, lekker in bad’

Het medisch dossier van Elara, bijna 1 jaar, gaat de hele wereld over. De artsen weten niet wat ze precies heeft en hoe ze het best kan worden behandeld. In de tussentijd koesteren haar ouders, Erwin en Kimberley, ieder mooi moment met hun dochter. Zo ook het eerste bezoek van de CliniClowns. 

--> Update 18-12-2014: Verdrietig nieuws. Elara is op 17 december overleden. We zijn diep geschokt en leven ontzettend mee. We wensen haar ouders Kimberley en Erwin, heel veel sterkte en kracht toe. De bijzondere momenten met Elara koesteren we voor altijd.

“Ik herinner me het eerste contact met de CliniClowns in het ziekenhuis nog heel goed”, vertelt moeder Kimberley. “Na een tijd was eindelijk de dag aangebroken dat wij Elara zelf in bad mochten doen. Voor die tijd was ze nog te fragiel en breekbaar en had ze teveel pijn. Wat was het bijzonder om te zien dat Elara direct ontspande in het warme water en haar voetjes iets minder krom gingen staan.” 

​Spetter, spetter, spat

“We hoorden de subtiele muziek van een trekharmonica dichterbij komen. Zachtjes zingend liepen de CliniClowns de Intensive Care binnen. Ze zongen een speciaal badderliedje voor Elara: ‘Spetter, spetter, spat, lekker in bad’. Heel rustig en klein. Dat was zo’n mooi moment. Elara keek verwonderd naar de clowns op. Nieuwsgierig en alert. Zo klein als ze was, ze had direct door dat er voor haar gezongen werd.” 

​Intens genieten

''Elara keek verwonderd naar de clowns op. Nieuwsgierig en alert.''

“Dankzij de CliniClowns waan je je even in een heel andere wereld”, legt vader Erwin uit. “Je bent op dat moment niet in een ziekenhuis. En ons kindje is even geen patiënt. Ze is onze baby, ons dochtertje Elara. Als je zo vaak in het ziekenhuis komt, vergeet je dat weleens. De clown brengen die puurheid naar boven, waardoor je alles om je heen vergeet. Dat werkt ontspannend: voor Elara, maar ook voor ons.” Kimberley: “Het filmpje dat we maakten van Elara’s badsessie, hebben we sindsdien wel honderd keer teruggezien. En nog steeds als we haar in bad stoppen, zingen we het liedje van de CliniClowns.” 

​Trotse ouders

“We hebben de clowns nog een paar keer gezien in het ziekenhuis”, vervolgt Kimberley. “En iedere keer weer wisten ze het voor elkaar te krijgen om contact te maken met Elara. Toen ze na zeven 4 maanden IC het ziekenhuis mocht verlaten, zongen de CliniClowns zelfs een liedje voor haar met daarin haar naam. Dan voel je je als ouders zo trots.”