×

'Elk ziek kind verdient een CliniClown'

Pascale is Pedagogisch Hulpverlener in het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven. Wekelijks ervaart zij het positieve effect van de CliniClowns op zieke en gehandicapte kinderen in haar ziekenhuis. ‘Het liefst zou ik de clowns dagelijks over de vloer hebben.’

Pascalle is als Pedagogisch Hulpverlener verbonden aan het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven en kijkt wekelijks uit naar het bezoek van de CliniClowns. Op woensdagen spelen Willeke en Wendy als de clowns Jojo en Blos met de kinderen in haar ziekenhuis. “Ik zie de clowns als mijn collega’s, ook al zijn ze er maar één keer per week. Het proces van onze samenwerking verloopt bijna automatisch, omdat wij elkaar al zó lang kennen.” 

Waardevolle kennisuitwisseling

“Gezamenlijk werken wij in het belang van het kind, ieder vanuit zijn eigen expertise, door waardevolle kennis uit te wisselen. ‘s Ochtends bespreken we welke kinderen er op de afdeling liggen, of ze bezoek van de clowns willen en aankunnen, en of er nog bijzonderheden zijn. Ook tussen het spelen door hebben we contact, bijvoorbeeld wanneer een kind na een slechtnieuwsgesprek wat extra aandacht kan gebruiken. Dat kan heel therapeutisch werken. Dankzij de clowns heb ik weer een mooie ingang, want kinderen vinden het vaak prachtig om daarna hun ervaring met me te delen.”

Mooie dingen ontstaan

"Ze passen hun spel aan op de situatie zoals deze wordt aangeboden."

“De clowns zorgen ervoor dat een kind zichzelf kan zijn en zich even niet ziek voelt. Ze passen hun spel aan op de situatie zoals deze wordt aangeboden. Het kind gaat mee in de flow van hun spel, waardoor er vaak mooie dingen ontstaan. Deze improvisatie komt hier heel goed van pas. Een CliniClown is dan ook geen entertainer die je binnenhaalt en opdraagt: ‘Ga dat kind eens vermaken en verdwijn weer.’”

'De jongen vergat alles om zich heen'

“Vandaag was er een jongen die sinds zijn operatie van twee dagen geleden erg misselijk was en niets meer had gedronken. Als ouders of verplegend personeel hem dwingend zouden toespreken met ‘Jij moet drinken’, zou dat drinken voor hem een must worden. Dat werkt vaak averechts. Dankzij de CliniClowns ging de jongen zo op in het spel, dat hij alles om zich heen vergat en op de automatische piloot zijn glas leegdronk. Zijn moeder was ontroerd.”

Liefste iedere dag een CliniClown

“Ik vind dat elk kind dat in het ziekenhuis terechtkomt een ontmoeting met CliniClowns verdient. Nu hebben alleen de kinderen die hier op woensdag zijn – het klinkt een beetje raar – ‘geluk’, omdat de clowns er dan zijn. Zij ervaren dat een ziekenhuis niet alleen maar negatief is, maar ook leuke momenten heeft. Ik zou de CliniClowns daarom het liefst dagelijks over de vloer hebben.”

Andere mooie verhalen

'De clowns spreken bram aan op wie hij is'

Bram werd negen jaar geleden samen met zijn tweelingbroer Tom veel te vroeg geboren. Sindsdien heeft hij een longaandoening waarvoor hij geregeld naar het ziekenhuis moet. De CliniClowns helpen hem om minder angstig te zijn voor wat er allemaal in het ziekenhuis gebeurt.

'Hoe blijer sara is des te sneller knapt ze op'

De achtjarige Sara heeft in haar korte leven al veel tijd doorgebracht in het ziekenhuis. De CliniClowns geven haar het steuntje in de rug dat ze vaak goed kan gebruiken.

'Elke keer doen ze weer wat anders en het is altijd leuk'

De elfjarige Ramon lijdt sinds zijn geboorte aan een ernstige bindweefselaandoening. Tijdens ziekenhuisverblijven laten de CliniClowns hem éven alles vergeten, ook al voelt hij zich nog zo ziek.