×

Elke dag een avontuur

Iedere ouder kent ze, de momentjes dat je het echt even niet meer weet met je kind. Dwars zijn, tutten met aankleden, met eten. Waarschuwen helpt niet, boos worden evenmin. Maar wat dan wel? “Maak een avontuur van je dag”, zeggen de CliniClowns. Zij gaven onlangs speelse tips voor dit soort momenten.

Pelpina Trip, moeder van Liam (5), Davin (2) en baby Noa (8 maanden) kent het gevoel. Ook zij zat af en toe met de handen in het haar. “Mijn oudste treuzelt enorm met naar school gaan. Eten gaat vaak ook moeizaam. En zo kan ik wel even doorgaan.” Pelpina kwam via haar videotrainingen en presentaties in aanraking met de CliniClowns. Door, ‘Heppie tips nodig’, het kersverse boekje met clownstips voor ouders, deed ze leuke ideeën op, die ze wel wilde uitproberen.

Het boekje beschrijft negen veelvoorkomende uitdagingen mét verassende, speelse clownsoplossingen. Pelpina besloot er vijf uit te proberen met haar kinderen en deze te filmen. “De clownstechnieken intrigeerden me”, vertelt ze. “Het klinkt ook eigenlijk heel logisch: kinderen aanspreken met improviseren en het verleggen van focus door spel.”

'Het wordt misschien een beetje een smeerboel, maar het werkt!'

In één filmpje vraagt ze zich af hoe ze haar kind zijn spaghetti kan laten eten. De tip: pak het spelenderwijs aan. “Wat kun je met spaghetti? Mooie letters maken, daar is mijn zoontje van vijf erg mee bezig. Of spaghettisnorren maken: wie heeft de mooiste? Het wordt misschien een beetje een smeerboel, maar het werkt!” Op tijd op school zijn is haar andere dagelijks pijnpuntje. Het advies: maak een uitdaging van de route. Lachend: “Zo zie je ons in het filmpje springend als kikkers naar school gaan.”

Met de clownstips moet je ouderlijke fantasie vol aan de bak, aldus Pelpina. “Doodgewone activiteiten spannend en verrassend maken is niet makkelijk, wel lonend. Natuurlijk kun je niet altijd ‘de clown uithangen’, soms moeten dingen gewoon gebeuren. Maar aan tafel is het bij ons nu stukken gezelliger.”

Het is niet zo dat ze dankzij de CliniClowns nu voorbeeldkinderen heeft. “Maar alles gaat wat meer ontspannen. Maak een avontuur van elke dag, dát is echt een eyeopener.”

Kun je ook wel wat speelse tips gebruiken? Download nu gratis en voor niets dit e-book vol tips van de CliniClowns.

Help mee, steun CliniClowns!

'De magie van het moment zorgt voor kippenvel'

Van schoolmeisje transformeert ze razendsnel tot prinses met glittercape. De CliniClowns toveren Femke’s schooldag om tot een onvergetelijk feestje!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Het ziekenhuisbezoek werd opeens iets leuks'

Bloedprikken in het ziekenhuis is een beproeving voor Mike, die het syndroom van Down heeft. Maar cliniclown Pula is er gelukkig om hem af te leiden.