×

'Esila, waar is je voet nou?'

Op de gipskamer van VUmc Amsterdam wordt op een bijzondere manier samengewerkt. De CliniClowns zorgen ervoor dat de jonge patiëntjes van gipsverbandmeester Jan Cees Reijnders ontspannen.

Arggghhh!! Pantalon slaat zijn handen voor zijn ogen van schrik. Hij staat samen met Toffie naast de ligbank waar Esila (7) door gipsverbandmeester Jan Cees Reijnders wordt behandeld. De aanblik van Esila’s voet die verdwijnt onder het witte gipsverband, doet Pantalon griezelen. “Je voet! Waar is je voet nou?” Esila giechelt, ze vindt de clowns aan haar bed maar wat leuk. Jan Cees maakt handig gebruik van de afleiding.

Ze maken het verschil

“Esila heeft spitsvoetjes door een aangeboren, zeldzame spierziekte”, vertelt moeder Hatece. “Om haar voetstand te verbeteren, moet ze vier weken lang worden ingegipst. Die behandeling is behoorlijk pijnlijk. De clowns maken echt het verschil. Esila heeft nu wel pijn, maar ze wordt meteen weer afgeleid.” Jan Cees: “De aanwezigheid van CliniClowns is nu echt goud waard, ontspanning is alles. Esila is even niet gefocust op haar enkel.”

Unieke samenwerking

Arjen Vleeshouwer (clown Toffie) is hier kind aan huis. “Esila is altijd blij als we komen. Uiteraard moeten we de behandeling niet in de weg zitten, daar zijn we scherp op.” Jan Cees vindt het clownsspel ‘een uitkomst’. De unieke samenwerking begon ruim twee jaar geleden, toen hij een volstrekt panisch kind op zijn tafel had. Zelfs met zijn ervaring wist hij even niet wat te doen. “Toevallig hoorde ik de clowns op de gang. We zeiden: ‘Laten we eens kijken of zij kunnen helpen.’ Dat werkte fantastisch. Vanaf dat moment zorgen we ervoor dat de clowns er zoveel mogelijk bij zijn als we kinderen behandelen. Ik zeg altijd: de clowns verzorgen op onze afdeling de emotionele anesthesie.” Esila’s moeder kan ook weer even relaxen nu de CliniClowns haar dochter zo aan het lachen maken. Jan Cees maakt zijn werk ondertussen rustig af. “Dat de de CliniClowns hier een geweldige toegevoegde waarde zijn, staat buiten kijf.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?