×

Even alles vergeten met de CliniClowns App

Nu haar school dicht is door de coronacrisis, is de app voor Mila (16) een uitkomst. Danielle, ofwel CliniClown Mies: “Van de bulderende lach van Mila gaat je hart open.”

Ze had zich er enorm op verheugd, maar haar zorgvuldig geplande verjaardagsfeestje – ze had zelfs een draaiboek gemaakt - kon niet doorgaan door de coronacrisis. Mila laat zich door die grote teleurstelling niet van de wijs brengen. Vrolijk is ze via de CliniClowns App in de weer met CliniClowns Mies en Kluts. Kluts mept Mies op haar billen met een vliegenmepper en draait zich dan vet knipogend om naar de camera. Mila ligt dubbel boven het beeldscherm.

Narigheid

Moeder Melanie geniet van haar schaterende dochter. Ze omschrijft Mila als een zelfverzekerd, optimistisch meisje, ondanks alle narigheid. Vanaf haar geboorte was het ziekenhuis in en ziekenhuis uit. “Wat ze precies heeft is onbekend”, vertelt haar moeder. “Er loopt nog steeds genetisch onderzoek. Ze is geboren met afwijkingen aan haar skelet, een hartafwijking, ze is slechthorend en snel ziek.”

Emotioneel

In het ziekenhuis zorgden de CliniClowns steeds weer voor bijzondere ogenblikken, ze voelden vertrouwd. “Als de clowns haar kamer binnenkwamen, vergat ze alle ellende. Als ouder zit je ook wekenlang stijf van de stress in zo’n ziekenhuis. Dan is het onbetaalbaar als je je kind opeens vrolijk ziet.”

In het ziekenhuis varieert het spel van uitbundig tot klein en lief. “De clowns voelen haarfijn aan wat ze nodig heeft. Toen ze doodziek in bed lag en niet meer in staat was te communiceren, kwamen twee clowns die een zacht lief liedje voor haar zongen. Toen er een glimlachje op haar gezicht verscheen, schoot ik vol. Dat vergeet ik nooit meer.”

"Toen er een glimlachje op haar gezicht verscheen, schoot ik vol. Dat vergeet ik nooit meer.”

Uitkomst

Dat ze ook thuis contact kan hebben met de clowns via de app, is een uitkomst. Melanie: “De app is voor haar een wereld waar alleen maar pret is. Zeker nu ze weer langere tijd thuis zit, is dat belangrijk. Ze belt zelf in, dan hoor ik opeens supervrolijke geluiden uit haar kamer komen.” Mila kan op de app veilig haar eigen gang kan gaan. “Het is echt iets van haarzelf, het geeft haar een gevoel van zelfstandigheid.”

Hart

Danielle van Dijk, ofwel CliniClown Mies, geniet ook van de vrolijkheid van Mila. “Mila wil altijd spelen. Ze geniet van het samenspannen met een clown om de andere clown voor de gek te houden. Ze kent de spelregels van de app, dat merk je: ik heb nu een bondje met Kluts, dan gaan we Mies eens goed in de maling nemen. Daar spelen wij als clowns op in, al doen we dat natuurlijk steeds net even anders. En van Mila’s bulderende lach gaat je hart meteen open.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!