×

'Even reis je samen af naar een andere wereld’

Hans Zijp is al 17 jaar werkzaam als CliniClown Ziep en maakt op bijzondere wijze contact met zieke kinderen. ”Juist dat niets moét, maar dat alles kan ontstaan, is de kracht van CliniClowns.”

“Een kip op de pet van Ziep”, zingt Ziep. “Dit lied heb ik zelf geschreven”, vertelt hij. “Het is heel makkelijk. Jullie mogen meezingen, hoor.” 

Hans blikt terug op de ontmoeting in het ziekenhuis: “ons werk is observeren, aanvoelen wat nodig is. Steeds weer keuzes maken. Bijstellen. En het te nemen zoals het is. Ik vind het leuk om liedjes te improviseren. Zo speelde ik samen met clown Bes voor een peuter die zich ziek voelde, zijn ouders wat gespannen naast zijn bed. Ik bedacht een gek liedje, speelde op mijn accordeonnetje en vroeg ze om mee te zingen. Uiteindelijk zong zelfs het jongetje zachtjes mee. Ziep kan echt een zetje geven als het moet, het is een ontzettende dondersteen.”

“Voor ik in 2001 bij CliniClowns begon was ik onderwijzer en daarnaast straattheaterartiest. Het mooie van dit werk is dat het toevallige ontmoetingen zijn, alsof je elkaar op straat tegenkomt en er even iets gebeurt. Je bent allebei vrij om te zeggen: het is klaar, ik ga weer verder.”

"Theatermaken is een middel om contact te maken met het kind. Even reis je samen af naar een andere wereld, een wereld waar je net niét was. We kunnen samen de fantasie in gaan, stil en klein, absurd of groot : alles kan. Juist dat niets moét, maar dat alles kan ontstaan, is de kracht van CliniClowns”, Hans Zijp, alias clown Ziep
 

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?