×

‘Gelukkig nemen de CliniClowns alle tijd, dat is belangrijk’

Sander (12) is meervoudig gehandicapt, zowel geestelijk als lichamelijk. Hij is vaak gespannen en kan slecht tegen prikkels. Als hij binnenkomt in het CliniClowns College ontspant hij. Hij heeft bijzondere interactie met juf Clara en geniet van een waterballet met CliniClown Mus. Moeder Jantina vertelt: “De CliniClowns geven hem wat hij nodig heeft.”

Na het ontvangst komen ze aan in de keuken van het CliniClowns College. Terwijl er muziek wordt gemaakt, tovert clown Mus een pan tevoorschijn. Sander kijkt verwonderd om zich heen. De grote pan wordt voor zijn neus gezet. Doormiddel van een theepotje giet clown Mus water in de pan. Sander steekt zijn hand uit, hij is gek op water. Het water komt overal vandaan doordat Mus de theepot beweegt. Snel houdt hij zijn hand eronder. Met volle teugen geniet Sander samen met clown Mus van het waterballet.
 
Moeder Jantina kijkt met plezier toe: “Het was fijn om te zien dat hij zoveel aandacht kreeg en om te voelen dat je kind gewaardeerd wordt. Alles mocht en alles kon, de clowns vinden het allemaal oké. Vooral met juf Clara had hij bijzondere interactie. Sander houdt van aanraking, hij wilde haar gezicht voelen. Juf Clara vond dit goed en ging hier in mee, dat was prachtig om te zien.”

Twee levens leiden

De medische situatie van Sander valt het gezin zwaar. Hij heeft 24 uur per dag zorg nodig en er moet continu op hem gelet worden. Ook voor moeder Jantina is de situatie pittig: “Je antennes staan altijd aan, ik moet hem altijd in de gaten houden en controleren of het goed blijft gaan. Je moet klaar staan en hebt weinig tijd voor jezelf. Soms voelt het alsof ik twee levens leid, ik doe alles voor hem.”

Genieten met CliniClowns

Sander heeft vaak last van spanningen. De CliniClowns zorgen er in het kindercentrum in de buurt regelmatig voor dat hij dit los kan laten en lekker kan ontspannen. Vooral als hij één op één aandacht van de clowns krijgt, geniet hij volop. “Gelukkig nemen de CliniClowns alle tijd, dat is belangrijk.” Ook op het kindercentrum in de buurt ontmoet Sander de clowns. Omdat hij zo prikkelgevoelig is nemen zij hem vaak apart. “De CliniClowns houden overal rekening mee en zorgen ervoor dat ook hij kan genieten. Dat is heel bijzonder.”

Nagenieten

Na het bezoek aan het CliniClowns College zet Jantina snel alle foto’s op de iPad van Sander. Samen kijken ze naar de foto’s en denken ze terug aan de mooie dag. Er verschijnt een brede lach op het gezicht van Sander wanneer hij alles weer terugziet. Samen lachen ze.

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!