×

Genieten, lachen en leren

Woeiiii! CliniClowns Waldo en Mast veroorzaken een hevige storm in kinderdagcentrum Onder één dak. De kinderen waaien gezellig mee. ‘Het spel is echt therapie-ondersteunend.”

Het is wat onrustig vandaag bij De groene ster, een afdeling van kinderdagcentrum Onder één dak in Amersfoort. Pubers met een ernstige verstandelijke beperking worden er begeleid. Dan komen CliniClowns Waldo en Mast binnenschuifelen. De clowns voelen de sfeer haarfijn aan. Mast speelt een rustiger muziekje, Waldo sjokt kalmpjes rond zodat de kinderen kunnen wennen. Maar Lara stort zich wél in het spel, ze draait om Mast heen. Hij imiteert haar bewegingen, zij swingt van plezier en geeft haar clownsvriend een high five.

Van oor tot oor

En dan, woeii: storm op komst. Ilias zit op het waterbed, Waldo springt erbij. Het bed wordt een boot: een boot in de storm. Loek, die vandaag wat harde geluiden maakt, is een prima scheepstoeter, vindt Waldo. De stoere matrozen wiegen heen en weer in de wind. Wat een avontuur! Begeleidster Marieke Brinkmann kijkt lachend toe. “Ilias zien we niet vaak zó open. Kijk nou, zijn smile van oor tot oor! En Anne lijkt op het eerste gezicht wat in zichzelf gekeerd, maar met haar voet tikt ze mee op de muziek. Lara’s high five is ook heel bijzonder.”

De CliniClowns spelen hier vandaag voor het laatst, na een pilot van vijf maanden. Jammer, vindt Marieke. “De clowns hebben hier echt iets opgebouwd. Het spel werkt bijna therapeutisch. De kinderen durven zich open te stellen en ervaren hoe leuk het is om in contact te zijn met een ander.” Het spel geeft verbinding, vindt ze. Onlangs voeren bijna alle kinderen mee op de ‘boot’ van de clowns. “Ook de kinderen die dat spel niet goed snappen, zagen dat het iets heel grappigs is. Ze beleefden het met elkaar. De dagen erna zag ik steeds kinderen samen op het waterbed heen en weer deinen.”

Geduld

De clowns zijn geduldig bij het herhalen van spelvormen. “En bij elk kind voelen ze aan wat ze wel en niet moeten doen. Het bewust omgaan met afstand en nabijheid geeft kinderen veiligheid, maar prikkelt hen soms juist ook om zelf in beweging te komen. In het leren contact te maken gaat het spel verder dan alleen plezier, het is echt therapie-ondersteunend.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?