×

Gonda rolt Moes en Bonkie letterlijk naar ‘haar’ bewoners toe

In het Rotterdamse verzorgingshuis Sonneburgh, locatie Ravenswaard, hebben de bewoners met dementie ondanks de coronacrisis toch plezier met hun vertrouwde CliniClowns. “Contact via het scherm werkt echt.”

Vrolijk zingend zit een bewoonster met dementie voor een tablet. Op het beeldscherm speelt clown Moes de meezinger ‘Daar bij de waterkant’. Bonkie swingt op de voorgrond mee. Activiteitenbegeleidster Gonda Noordhoek kijkt glimlachend toe, blij dat ze ‘haar’ bewoners afleiding kan bezorgen. Door de coronacrisis kunnen de clowns minder vaak komen spelen. “Terwijl afleiding juist nu belangrijk is”, zegt Gonda. “Ik sta achter het werk van de clowns. Daarom wilde ik het contact graag voortzetten.”
Dan maar digitaal: een soort videobellen en chatten voor mensen met dementie. Ze sloot een tablet aan op een kleine geluidsbox, zette deze op een karretje en versierde het geheel met een poster van de clowns en wat rode neuzen. Zo rolt ze de clowns letterlijk naar de bewoners toe. Lachend: “Ik bel in, vervolgens ga ik op zoek naar interactie. Soms reageren mensen meteen op het geluid, dan weer zet ik de tablet bij een bewoner voor de neus en laat het gewoon gebeuren. Ik noem wel de naam van de bewoner, zodat de clowns weten wie ze voor zich hebben. Als het spel is afgerond, ga ik verder.”

Vertrouwdheid

Zo loopt ze soms anderhalf uur lang door het huis. “Door de vertrouwdheid met de clowns ontstaat vaak snel prachtig contact. De mensen moeten al zoveel missen nu er geen visite mag komen. De clowns brengen ontspanning, een lach te midden van alle misère.” Het effect is groot, stelt Gonda. “Zelfs op de gesloten afdeling, waar mensen wat verder in de dementie zitten. De ene keer hebben ze het niet goed door, de andere keer is er een en al herkenning, wordt er meegezongen en geklapt. Het contact via het scherm werkt echt.”

“Het contact via het scherm werkt echt.”

Handen en voeten

Marcel Weijers, oftewel Moes, en Niki Selbeck (clown Bonkie), zijn blij met de soepele samenwerking. Marcel: “Gonda is onze handen en voeten.” Digitaal spelen voor ouderen op de app vereist wel echt een tempovertraging, stelt Niki: “Je neemt meer tijd om te peilen wie je voor je hebt.” Marcel: “Je geeft minder prikkels, moet niet te veel tegelijk doen. Muziek werkt goed, dat opent een luikje. Daarna is er veel mogelijk qua spel.” Niki: “Sommige mensen knuffelen de tablet. Of wij geven een neus aan. Gonda pakt die van het karretje, alsof 'ie echt door het scherm komt. Bij de mensen die wat dieper weggezonken zijn, mis ik soms wel dat ik ze niet kan aanraken.” Marcel: “Gonda neemt die aanraking dan van ons over. Het is fijn dat ze ons zo goed aanvoelt.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!