×

"Het Clownsspel verbindt"

Niet alleen in Nederland brengen de Cliniclowns afleiding en plezier. Ook in het buitenland zorgen medische clowns voor lichte momentjes. Vandaag een kijkje in respijthuis Villa Rozerood België. “Door de Cliniclowns springt de vonk meteen over.”

“Komen ze al?” Het is een vraag die Chantal D’Hondt, zorgcoördinator in het Belgische zorghotel Villa Rozerood bijna wekelijks hoort. Villa Rozerood is een sfeervol, uniek respijthuis in kustdorpje De Panne. Zieke of gehandicapte kinderen van 0 tot 18 kunnen hier samen met ouders, broertjes en zusjes een paar dagen onbezorgd vakantievieren. De Cliniclowns vormen een belangrijk onderdeel van het weekprogramma. 

Vonk

De bijzondere samenwerking ontstond zo’n zes jaar geleden, sindsdien komen de clowns elke vrijdag en zaterdag in de schoolvakanties langs. Ze zijn er als mensen weg gaan en verwelkomen nieuwe gasten. Chantal: “Met de Cliniclowns vertrekken gasten op een toffe manier, en bij de nieuwe logés springt de vonk meteen over. De gezinnen gaan meer ontspannen aan tafel, en familieleden van de verschillende kinderen vinden elkaar makkelijker. Het spel verbindt en bevordert het onderlinge contact.”

Ontspannen

Clown Tsjoep, oftewel Stijn Smeets, beaamt dat. Stijn: “Ik speel ook in ziekenhuizen, maar in Villa Rozenrood is het allemaal veel meer ontspannen. Ook de ouders zijn op hun gemak. Zaterdag doen we ook kamerbezoekjes. Soms hebben hun ouders nog nooit Cliniclowns gezien. Dan zijn ze verwonderd en blij omdat hun kinderen stralen en meegaan in het spel.”

Babbeltje

Niet elk kind wil overigens meteen mee op avontuur. Laatst nog was er een puber met leukemie die niets van de clowns wilde weten. “Toch heb ik een leuk babbeltje met hem gemaakt. Toen ging er alsnog een deurtje open: nu is hij een groot fan.”

Cadeautjes

Kinderen zijn sowieso altijd de baas, zij bepalen of het tot spel komt, stelt Stijn. “Zij leiden. En misschien komen we dan samen tot mooie momentjes van ontspanning en verwondering. Even het kind oppakken en laten zweven, even laten dromen. Ik zie het als onstoffelijke cadeautjes, waarvan alleen de mooie herinnering achterblijft.” 

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

‘Pim mag zijn wie hij is bij de CliniClowns’

De 11-jarige Pim heeft de CliniClowns al vaak ontmoet: in het ziekenhuis, het revalidatiecentrum, Circus CliniClowns en zelfs op school. De bezoekjes van de clowns vervelen hem nooit.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?