×

‘Het is lastig zo lang stil te liggen voor een infuus’

Jaidy (4) is wekelijks in het ziekenhuis. Ze heeft een DNA-afwijking waardoor er een grote kans is op hart en vaatziektes, daarom zit ze bijna elke week twee uur lang stil terwijl haar bloed wordt gefilterd. Als de CliniClowns langskomen gooit Jaidy alle ellende van zich af en is ze helemaal gefocust op de clowns. Moeder Gina vertelt: “Het biedt ons de afleiding die zo hard nodig is tijdens een lange behandeling.”

Als Jaidy weer in het ziekenhuisbed ligt voor een behandeling klinken er vrolijke melodieën van een accordeon door de ziekenhuisgang. De muziek komt steeds dichterbij en ja hoor, daar zijn ze, de CliniClowns. Zingend komen ze binnen en er verschijnt een grote lach op het gezicht van Jaidy. Iedereen zingt gezellig mee met de clowns. Dan toveren ze nog een paar instrumenten tevoorschijn. De CliniClowns botsen onhandig tegen elkaar aan terwijl ze muziek proberen te maken. Jaidy ligt in een deuk. Moeder Gina vertelt: “Voor Jaidy is het lastig om zolang stil te liggen aan een infuus. Wanneer de CliniClowns langskomen, vergeet ze dit even en ligt ze te schateren in bed. Dat is heerlijk om te zien.”

Moeite

Jaidy kan veel dingen niet eten vanwege haar afwijking. Ze volgt een speciaal dieet en gaat wekelijks naar het ziekenhuis voor behandelingen. Vooral tijdens buffetjes op school en feestjes is dit erg lastig voor haar. De situatie van Jaidy vergt veel aandacht van haar ouders. Dit is een uitdaging voor het hele gezin. Vooral het broertje van Jaidy heeft hier moeite mee. “We moeten onze aandacht enorm verdelen en dat is lastig”, vertelt moeder Gina.
 
De CliniClowns maken dit een stukje makkelijker. “Als we met het gezin in het ziekenhuis zijn en de clowns langskomen, nemen ze iedereen mee in hun spel. Ook het broertje van Jaidy gaat hier dan helemaal in op. Met z’n allen hebben we dan de grootste lol. Het biedt ons de afleiding die we zo hard nodig hebben tijdens een lange behandeling.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!