×

‘Het is nooit meteen gewonnen als je binnenkomt’

Hij was zeker hofnar geweest, als hij in de middeleeuwen had geleefd. Thomas Scheuerman (clown Bob) is sinds een jaar officieel CliniClown. Een prachtig alternatief.

Als twintiger wilde hij straatartiest worden. “Ik heb het geprobeerd. Een beetje jongleren, kunstjes doen op een eenwieler, er kwam niet veel van terecht.” Na zijn eerste cursus op de befaamde Franse clownsschool Bataclown wist hij het. “Het beestje dat in mij zat was een clown. Mijn drang om te spelen en mensen te laten lachen kreeg een naam. Ik wist, dit wordt mijn vak.”

In 2011 deed Thomas zijn eerste klus voor CliniClowns: de theatertour het Zintuigenrijk. In 2015 werd hij acteur in het CliniClowns Circus en sinds een jaar is hij een van de vaste gezichten in het Haagse ziekenhuis Bronovo en het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam.
 
“Door zijn sulligheid en naïviteit kan een clown veel maken, dat vind ik mooi. Net zoals de hofnar in de middeleeuwen die de spot kon drijven met de koning zonder dat zijn kop eraf ging.”

Er zit veel van Thomas in clown Bob. “Ik ben galant, speels, fysiek, dat zie je terug in mijn spel.” Hij kan zich verliezen in een rollenspel. “Ik kom een kamer binnen en zie een jongetje in een legerbroek. Bam! We zitten in het leger. Mijn collega transformeert tot jongeling en ik ben de sergeant die samen met het kind bevelen uitdeelt.” Net zo makkelijk wordt hij een koe die staat te schutteren omdat ze haar bontjas is kwijtgeraakt. “Dat ongemak, daar genieten kinderen van.”
 
Thomas studeerde pedagogiek en was een tijd jeugdhulpverlener. Bij CliniClowns komt veel voor hem samen. “Het is nooit meteen gewonnen als je binnenkomt, je moet een relatie opbouwen, dat vind ik mooi.” Hij is er nog lang niet, beseft hij. “Ik leer waarderen dat het niet alleen om de lach gaat. Voor een raam staan met een balletje en heel erg in contact zijn met het kind aan de andere kant. Een kind dat stopt met huilen omdat je een muziekje maakt. Dat heeft net zo veel waarde als de lach.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Muziek opent harten'

Niet alleen in Nederland brengen de CliniClowns afleiding en plezier. Ook in het buitenland brengen medische clowns lichte momentjes. Vandaag een kijkje op Curaçao.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?