×

'Het kleinste masker ter wereld'

Een CliniClown is een mooi middel om contact te maken. Hanneke Heessels, artistiek teamleider en CliniClown Hansje, vertelt waarom we clowns inzetten en waarom de CliniClowns eruit zien zoals zij eruit zien.

De rode neus

Clowns dragen het kleinste masker ter wereld: de rode neus. Deze rode neus onderscheidt clowns zichtbaar van ieder andere aanwezige in de zorginstelling of ziekenhuis. Het is de kern van de clown als stijlfiguur en dus de kern van zijn kostuum.

De clown als middel om contact te maken

Door zich te onderscheiden met onder andere een rode neus, is een clown anders dan anderen die op bezoek komen. Hij kan zich permitteren gek te doen, te vallen, te neuriën, te zingen en te dansen. "Een clown kan daarom ook dicht bij de mensen komen", vertelt Hanneke, ofwel CliniClown Hansje. "Hij schat in wat de mens met dementie of een ziek kind op dat moment nodig heeft om contact te kunnen maken en diegene weer even in zijn kracht te laten komen."

Clowns komen op bezoek

CliniClowns gaan niet alleen naar zieke kinderen of kinderen met een beperking, maar ook naar zorginstellingen waar mensen met dementie wonen. Zij komen daar op bezoek bij mensen die meestal ouder zijn dan de clowns. "We gaan er dan ook vanuit dat de mensen die zij daar bezoeken wijzer zijn dan henzelf", vertelt Hanneke verder. "Die mensen hebben tenslotte al een heel leven achter de rug." Dus toont een clown respect en doet de clown zijn best om er netjes uit te zien.

Zo zijn best doen, dat het mislukt

"Een clown is niet een laconieke kluns. Hij is een persoon die erbij probeert te horen, in de omgeving wil passen. Maar daar waar hij het zo hard probeert, faalt de clown." De clown doet dus altijd zijn best, maar hij doet zó zijn best dat het mislukt. Zo draagt hij bijvoorbeeld keurige kleding, maar wel met een rare combinatie van kleuren. Een scheve hoed of een te grote strik. Het kostuum is subtiel ‘anders’ en wekt nieuwsgierigheid op. "En dat alleen al leidt vaak tot reacties bij mensen met dementie."

Help mee, steun CliniClowns!

Jungle romance in het ziekenhuis

Kleine Lizzy (3) krijgt vandaag weer haar chemo-infuus. Maar eerst heeft ze nóg iets belangrijks te doen: een apenbruiloft maak je niet iedere dag mee.

Een CliniClown maakt van niets iets

“Spelen als CliniClown begint met eenvoud en verwondering”, vertelt Biem Bremer, clown Bidoe. “Een CliniClown maakt van niets iets."

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.