×

'Het liefst zou ze hen voor haarzelf houden'

De tienjarige Kiki heeft een zeldzame stofwisselingsziekte, waardoor ze volledig afhankelijk is van haar ouders. Wanneer ze weer eens in het ziekenhuis moet blijven, komen de CliniClowns haar opzoeken en dat zijn magische momentjes voor Kiki. Moeder Lotte: “Ze is echt teleurgesteld als de clowns nog naar andere kindjes gaan. Het liefst zou ze hen de hele dag voor haarzelf houden.”

Kiki is geboren met het Sjörgen Larsson Syndroom, een erfelijke stofwisselingsziekte die toentertijd maar 28 keer eerder was voorgekomen. Ze zit in een rolstoel en communiceert met een spraakcomputer. Elke dag krijgt ze sondevoeding. “Als zij een virus of bacterie heeft, houdt ze niets binnen. Ze weegt dan soms nog maar 20 kilo en is dus een heel teer meisje”, vertelt Lotte.

​“Maar ondanks haar ziekte is ze heel vrolijk en snapt ze humor heel goed. Een dag hangt soms aan elkaar door een grap. Ze kan ook heel gemakkelijk uit boosheid of verdriet gehaald worden met een grap die nergens op slaat.”

De eerste ontmoeting

Lotte werkt inmiddels zelf ook bij CliniClowns op het kantoor, maar ze kan zich de eerste keer dat ze de clowns zag nog best herinneren. “We kwamen voor het eerst in aanraking met CliniClowns door het logeergezin waar Kiki weleens slaapt. Het logeergezin nam ons mee naar een voorstelling van de clowns in een circustent. Daarna kwamen we CliniClowns in het ziekenhuis tegen. De laatste keer dat Kiki zo ziek was en in het ziekenhuis lag, kon ze alleen maar hangen. Totdat een CliniClown langskwam. Aan haar lach kon ik horen dat ze echt wel even uit haar ellende was.”

Afleiding helpt

“Ondanks dat ze gevangen zit in haar lijf is ze een heel blij meisje”, vertelt Lotte verder. “Wanneer ze boos is of haar zin wil hebben, zeg ik weleens ‘joh als je nou niet ophoudt, zet ik je met je voeten in een bloembak met aarde’. Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op, maar dat vindt ze dan zo grappig dat haar slechte humeur meteen over is. De afleiding heeft geholpen.”

Kiki is gek van muziek en dansen. Lotte: “We dansen nu veel op het nieuwe nummer van Justin Timberlake. Kiki kan eigenlijk niet uit haarzelf bewegen, dus ben ik dan haar lijf. Ik zet haar op mijn schoot of geef haar rolstoel een zwieper. Dat vindt ze fantastisch. De clowns spelen daar ook heel leuk op in. Een keer speelden ze samen met Kiki de stoelendans. Kiki was de rechter en moest in de gaten houden of clowns Plip en Sjappoo niet vals speelden.”

Het effect

“De CliniClowns zijn in het hier en nu en kijken echt naar Kiki”, vertelt Lotte verder. “Ze zien niets geks of vreemds als ze naar haar kijken en zijn zo open. Dat heeft Kiki heel veel gebracht. En ons als gezin ook. Zonder Kiki was ik ook nooit bij CliniClowns terecht gekomen en had ik nu niet gewerkt in zo’n fijne omgeving. Het heeft ons leven verrijkt.”

Help mee, steun CliniClowns!

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Alleen al met de rode neus kunnen de kinderen zich eindeloos vermaken'

Vinny wordt op 3-jarige leeftijd bijna maandelijks opgenomen in het ziekenhuis voor astma. Gelukkig krijgt hij bij elke opname een CliniClown op bezoek.