×

'Spel van de CliniClowns sluit perfect aan bij onze kinderen'

CliniClowns bezoeken onder andere scholen in het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs met de improvisatie 'Speel je mee?!’. Deze spelvorm daagt zeer moeilijk lerende kinderen op een laagdrempelige en zintuiglijke manier uit om met de CliniClowns op avontuur te gaan.
 

'Speel je mee?!' is voor het speciaal (basis)onderwijs ontwikkeld en met name voor kinderen met een sociaal-emotionele leeftijd van 5 t/m 12 jaar. “We zagen dat deze groep kinderen behoefte had om (in plaats van alleen kijken) onderdeel van het spel te zijn en daar ook richting aan te kunnen geven. Deze spelvorm maakt dat mogelijk”, vertelt Chantal Jonkers artistiek projectleider bij CliniClowns. 

​Beleving

“We nemen kinderen mee in een sprookje, verhaal, beleving of avontuur waar zij zelf onderdeel van uitmaken. En waar ze ook zelf input voor leveren. Ze worden meegenomen in hun fantasie, hoe klein die ook is. Een pollepel wordt een zwaard, een vergiet wordt een helm. Het is pure improvisatie.”

'Speel je mee?!' is gratis en we spelen door heel Nederland

​Prikkeling

De rode draad daarbij is contact maken en afstemmen. Chantal: “We spreken de kinderen op hun eigen niveau aan en willen ze tegelijkertijd uitdagen. Als ze bijvoorbeeld zelf ridder mogen spelen of als ze zien dat er iets met hun idee wordt gedaan, dan zie je hun zelfvertrouwen met centimeters groeien. Niet ieder kind hoeft overigens tijdens de improvisatie op de vloer te staan. Als een kind zit te kijken en gewoon zit te genieten, is dat ook al een enorme meerwaarde. We bieden een prikkeling waarop ze de rest van de dag of week kunnen teren.” 

​Uit de comfortzone

Mirella Zwart, coördinator Cultuur en Educatie bij HUB Noord-Brabant, is blij met deze spelvorm van CliniClowns. “‘Speel je mee?!’ sluit echt perfect aan op het niveau van onze kinderen. De CliniClowns snappen de kinderen heel goed. Ze halen de kinderen uit hun comfortzone, maar wel op een veilige manier. Voor docenten is dat toch lastiger. Die zijn bezig met onderwijs geven.”

​Onbevangenheid

“Tijdens één van de improvisaties was er een jongen die heel vaak ‘kanker’ roept en een van de clowns maakte daar ‘kangarooo’ van. Daardoor kwam die jongen meteen in een hele andere rol. Doordat de clowns meer afstand hebben dan docenten, weten ze zoveel meer effect op te roepen. De onbevangenheid van de clowns maakt dat de kinderen ook zo onbevangen erin gaan. Dat is heel mooi om te zien. Als het aan mij lag kwamen de CliniClowns iedere week bij ons op bezoek”, aldus Mirella.

Scholen in het (voortgezet) speciaal onderwijs kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar speeljemee@cliniclowns.nl.