×

‘Het voelde alsof ik gefaald had als moeder’

Al twee weken na de geboorte van haar dochter Kyra merkt Priscilla dat er iets met haar aan de hand is. Het duurt nog een jaar voor ook het consultatiebureau aan de bel trekt. Priscilla vertelt over een onzekere periode en waarom ze een deel van haar eigen inkomsten doneert aan CliniClowns.

Eigenlijk verliep mijn zwangerschap zonder problemen, net als de bevalling. Maar na twee weken begon ik me zorgen te maken. Kyra huilde veel en sliep slecht. Maar ja, doen niet alle baby’s dat op die leeftijd?

Eerste woordjes

Zo rond haar eerste verjaardag vertoonde Kyra vaak extreem druk gedrag. Ze kroop en liep al vrij vroeg, maar haar taalontwikkeling bleef achter. Waar de meeste kinderen op die leeftijd al beginnen met brabbelen, maakte Kyra alleen nog geluiden. Ook zocht ze weinig contact met mij, wat ik moeilijk vond. Ze vermaakte zich altijd prima en leek daarbij niemand nodig te hebben.

Gefaald

Kyra met een CliniClown

Toen Kyra een jaar was, raadde het consultatiebureau me al aan om speciaal onderwijs voor haar te zoeken. Als moeder vond ik dat confronterend, ik zocht het probleem bij mezelf. Het voelde alsof ik gefaald had. Wat had ik fout gedaan in de opvoeding? Had ik haar niet genoeg gestimuleerd om te praten? Ik vond het allemaal maar lastig.

Naast het persoonlijke was ook het praktische aspect moeilijk: voor haar nieuwe school moest ik verder rijden, wat moeilijk te combineren was met werk. Ik was inmiddels alleenstaand geworden. Dat maakte alles ingewikkelder, ook het alleen moeten nemen van dit soort beslissingen.

CliniClowns

Inmiddels ben ik helemaal om: Kyra vindt het geweldig op haar nieuwe schooltje. Ze doet het daar boven verwachting en alle leidsters zijn dol op haar. De school wordt regelmatig bezocht door CliniClowns. Ze tekenen op het raam, doen lekker gek en maken zo contact met de kinderen. En ik weet: hoe gekker je doet, hoe meer contact je met Kyra krijgt. De clowns vindt ze dus helemaal geweldig. Op die dagen komt ze zo blij als een ei thuis.

Geef kinderen zoals Kyra een moment van afleiding en plezier

Diagnose

Kyra heeft onlangs psychologisch onderzoek gehad, ik wacht nog op de uitslag. Ik verwacht binnenkort ook weer een oproep van het consultatiebureau. Maar weet je? Ik hoef geen diagnose. Ze is mijn dochter en ze is zoals ze is. Bovendien is ze nog zó jong, wie weet wat er allemaal nog gebeurt.

Onzekerheid

Ik blijf onzeker. Ik zal altijd denken: doe ik het wel goed genoeg? Maar aan de andere kant… Als ik zie hoe goed ze zich ontwikkelt op haar nieuwe schooltje en hoor dat ze daar dezelfde dingen zien als ik, dan weet ik: ik heb het allemaal toch goed aangevoeld.

Priscilla tekent portretten van volwassenen, kinderen en dieren. Ze doneert een deel van haar inkomsten aan CliniClowns. Ben je benieuwd naar deze portretten? Bekijk haar werk.

Geef kinderen zoals Kyra een moment van afleiding en plezier