×

‘Het was één maf avontuur’

Ze moest een keer goed in het zonnetje gezet worden. Sterke, dappere Femm, die als diabetespatiënt in haar jonge leventje al flink wat meegemaakt heeft. Haar moeder zocht bewust naar iets waar Femm geen medelijden, maar positieve aandacht zou krijgen. Dat werd een bezoek aan het CliniClowns College.

Samen met moeder Marloes (34), papa Ronnie (36) en grote zus Tess (8), kreeg Femm (7) afgelopen mei een twee uur durende rondleiding door het CliniClowns College. Een schot in de roos, volgens Marloes Ballemans. “Nog steeds lichten Femms ogen helemaal op als ik foto’s laat zien van het College. Ze was vooral gek van clown Gigi.”

Bij Femm werd drie jaar geleden diabetes type 1 vastgesteld. Het viel Marloes op dat Femm buitensporig veel dronk. Femms nuchtere bloedsuiker werd geprikt. De uitslag was overdonderend. Femm was net 4,5 jaar en had een chronische auto-immuunziekte. Ze moest permanent aan de insulinepomp. “Ineens bestond ons leven uit hypo’s, hypers, koolhydraten tellen en bloedwaarden. Mensen denken: oh diabetes, dat is een beetje meer bewegen en klaar. Maar als Femm niet de juiste hoeveelheid insuline krijgt, kan dat fataal zijn.”

Iets speciaals

Marloes: “Je ziet je kleine meisje worstelen en staat hulpeloos aan de kant. Tegelijkertijd heb je nog een dochter die ook aandacht verdient. Dus toen Femm ook nog eens te horen kreeg dat ze in groep 3 zou blijven zitten, omdat ze teveel achterstand had opgelopen, vond ik het tijd voor iets leuks voor ons allemaal, iets wat Femm speciaal maakte. Het Clini-
Clowns College sprak me meteen aan en ik was blij verrast dat we er voor in aanmerking kwamen.”

“Het is vanaf het moment dat we binnenkwamen totdat we weggingen één groot maf avontuur geweest. We hebben zo’n lol gehad!”

Als Marloes gevraagd wordt naar de ervaringen van die dag, begint ze te lachen. “Het is vanaf het moment dat we binnenkwamen totdat we weggingen één groot maf avontuur geweest. We hebben zo’n lol gehad!” Dochter Tess haalt moeiteloos alle herinneringen terug: De dúizenden rode neuzen die de trap afvielen. De wonderlijke keuken met alle laatjes. De heerlijke pannenkoeken.

Samen spelen

Tess: “Ik vond het cake maken gek. Toen we de eieren, meel en een pak melk zo los in de oven zetten, kwam er ineens een echte cake uit getoverd!”
Femm voegt toe: “Het was zo grappig allemaal. Ik wil eigenlijk clown Gigi een keer bellen, kan dat? Ik vond haar zo
lief!”

Clown Gigi, al 21 jaar het alter ego van Angelique van Breemen: “Ach, wat schattig. Het was ook zo’n lieverd. Samen met haar zusje waren het echt twee kleine prinsessen. Femms ouders gingen ook zo spontaan mee in hun fantasie. Het CliniClowns College staat voor enthousiasmeren, fantaseren, lachen en samen spelen en dat was op hun lijf geschreven.”

Blije meiden

Juffrouw Mathilde – actrice Mariëlle Tolhuisen - vult aan: “Van Marloes hadden we gehoord dat Femm dol is op het sprookje Rapunzel. Met elkaar hebben we dit nagespeeld. We forceren nooit iets, maar het is natuurlijk hartstikke leuk als iedereen enthousiast meedoet en dat deed dit lieve, bescheiden gezin. Voor ons geeft het zoveel voldoening als we het hele gezin even positieve afleiding kunnen bezorgen
 
Marloes: “Het was echt even een dag zonder zorgen. Toen we van een afstandje naar die blije meiden keken, hadden we gewoon geen woorden nodig.”

Help mee, steun CliniClowns!

Laat zieke kinderen weer kind zijn

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Meld je aan voor de Neusflits

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Olivier grijnst van oor tot oor

"Zodra Olivier de stem van clown Waldo hoorde, werden zijn ogen groot en brak er een glimlach door die niet meer weg ging. Ik denk dat dit het mooiste en grootste cadeau is geweest dat we Olivier hebben kunnen geven."