×

‘Het ziekenhuisbezoek werd opeens iets leuks’

Bloedprikken in het ziekenhuis is een beproeving voor de 21-jarige Mike, die het syndroom van Down heeft. Maar cliniclown Pula is er gelukkig om hem af te leiden.

Mike houdt niet van ziekenhuisbezoekjes, en bloedprikken vindt hij helemaal eng. Maar vandaag moet het, ter controle van zijn schildklier. "Soms moeten we hem dan echt vasthouden", vertelt moeder Annie Boots. Maar zodra Mike clown Pula spot in de gang van DeKinderkliniek in Almere, verdwijnt de spanning.

De grootste lol

Direct ontstaat het spel. Zij belt hem, haar gitaartje is opeens een telefoon. Mike houdt een speelgoedpannetje aan zijn oor. Daarna dansen ze vrolijk door de gang richting behandelkamer. En ook daar heeft Mike de grootste lol. "Maar het zit er dik in dat hij straks hard gaat huilen", zegt vader Co.

Aandacht

Pula haalt een stuk elastiek uit haar tasje; als Mike een bandje om zijn arm krijgt, wil zíj er natuurlijk ook een. Ook als de arts onverwachts wordt weggeroepen, houdt Pula Mike’s aandacht gevangen. Wil hij Pula even helpen met het omdoen van het bandje? "Je moet eens een bril kopen", gniffelt Mike. 

Focus

Het spel gaat door tot de arts na twintig minuten terugkeert. Terwijl zij bloed afneemt, tokkelt Pula een liedje. Hij luistert aandachtig. "Mike, focus", zegt hij tegen zichzelf. Het bloedprikken is daardoor in een wip gebeurd, Mike mag naar huis. 

"Heb je niets gevoeld?", vraagt zijn vader in de gang. "Ik had Pula toch", is het stoere antwoord. 

Grandioos

"Dit ging grandioos", verzucht moeder Annie opgelucht. "Door Pula had hij er bijna geen erg in. Mike hangt zelf ook graag de clown uit, dus hij vond alles prachtig."

Ook Pinie Treffers, het alter ego van clown Pula, is verrukt. "Het ziekenhuisbezoek werd voor hem opeens iets leuks. Het was een heel direct en open contact."

Fijne bubbel

"Mike had meteen zin om lol te maken", zegt Pinie. "Ik had niet eens door dat de arts zo lang weg was. Ontmoetingen met patiëntjes zijn elke keer anders. Ik denk er niet over na, ik duik erin en hoppakee, ik ga. Het mooiste is als de tijd als het ware oplost, zoals vanmorgen. Dat je zo’n fijn contact hebt dat je allebei helemaal in het moment zit. Samen in een fijne bubbel."

Help mee, steun CliniClowns!

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Meld je aan voor de Neusflits

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Olivier grijnst van oor tot oor

"Zodra Olivier de stem van clown Waldo hoorde, werden zijn ogen groot en brak er een glimlach door die niet meer weg ging. Ik denk dat dit het mooiste en grootste cadeau is geweest dat we Olivier hebben kunnen geven."