×

‘Hoe blijer Sara is, des te sneller knapt ze op’

De achtjarige Sara heeft in haar korte leven al veel tijd doorgebracht in het ziekenhuis. De CliniClowns geven haar het steuntje in de rug dat ze vaak goed kan gebruiken.

"Leuk!" zegt Sara op luide toon, als ze clowns Noena en Spil ziet aankomen. Ze kent de clowns inmiddels goed, en zij haar. "Toen Sara klein was, vond ze het nog wel eens spannend", vertelt haar moeder Saadia. Maar nu geniet ze van het contact met de clowns. "Als Sara ze op de gang ziet lopen, rent ze er meteen naartoe. Zo’n opgewekte clown in vrolijke kleren is weer eens iets anders dan de artsen en verplegers in het wit."

Levensgevaarlijke epilepsie

Sara is een vrolijk, actief meisje, dat lijdt aan Status Epilepticus; een zware vorm van epilepsie met intense aanvallen, die lang kunnen duren. Een levensgevaarlijke ziekte bovendien, omdat tijdens een aanval Sara’s ademhaling kan blokkeren. Zonder medische hulp overleeft ze dat niet. De epilepsie zorgt daarnaast voor gedragsproblemen en een ontwikkelingsachterstand. 

Vrolijke boost

Na een rustige periode van drie maanden thuis, verblijft Sara nu alweer vijf weken in het ziekenhuis. En voor die rustige drie maanden logeerde ze maar liefst acht maanden in het Kinderziekenhuis. De CliniClowns zijn dan een vrolijke boost, vertelt Saadia. 

Positief effect

Dat Sara geniet van het contact met de clowns vindt Saadia mooi om te zien. Daarnaast heeft het ook nog eens een duidelijk positief effect. "Het is het duwtje in de rug dat Sara zo vaak goed kan gebruiken. Ze voelt zich tijdens het bezoek van de clowns nog vrolijker dan ze van nature al is. En hoe blijer Sara is, des te sneller knapt ze op."
 
"Clown is lief", voegt Sara er met zachte stem aan toe.

Luister mee met het bezoek van de CliniClowns aan Sara.