Hoe de CliniClowns Jelte door zijn boze buien heen helpen
-
- Blog
- Ervaringsdeskundigen
- Hoe de CliniClowns Jelte door zijn boze buien heen helpen
Jelte (7) praat moeizaam en kan prikkels niet goed verwerken, wat zich constant uit in boze buien. Contact met de CliniClowns helpt Jelte niet alleen met zijn spraak, het maakt hem ook rustiger.
Jelte was een ontzettend vrolijke baby, die gaandeweg steeds meer spraakproblemen vertoonde. In plaats van de peuterschool, ging hij naar een medisch kinderdagverblijf, in de hoop dat dit hem een boost kon geven. Daarbij kreeg hij al op jonge leeftijd extra ondersteuning van de Twentse zorgorganisatie Aveleijn, die onder andere zorg biedt aan kinderen met een verstandelijke beperking.
Prikkels
Na het medisch kinderdagverblijf mocht Jelte het gaan proberen op het speciaal onderwijs. De overvloed aan prikkels sloeg bij Jelte om in heel boos en opstandig gedrag. Nadat Jelte twee keer groep 1 doorlopen had, zou hij dit volgens zijn leerkracht nogmaals moeten doen. “Toen zeiden mijn man en ik tegen elkaar: dat gaan we niet doen”, vertelt moeder Annerieke. Nu heeft hij zijn plekje gevonden op het zeer moeilijk lerend onderwijs. “Het gaat nu veel beter met hem. Hij heeft nog wel zijn buien, maar veel minder dan hij op het speciaal onderwijs had.”
Geef kinderen zoals Jelte een moment van afleiding en plezier
Zelf vindt Annerieke het lastig om Jelte zijn beperkingen toe te lichten. “Je moet hem kennen”, geeft ze aan, “om te begrijpen hoe hij is.” Haar oudste zoon heeft wel een diagnose waarbij bepaalde overeenkomsten duidelijk terug te zien zijn. “Jelte is laagbegaafd met een spraakprobleem. Mijn gevoel is dat hij een taalontwikkelingsstoornis heeft, maar dit is niet bevestigd. Daarnaast wordt zijn gedrag bepaald door zijn prikkelverwerking. We moeten er rekening mee houden dat hij minimaal één boze bui per dag heeft. En zelfs dan breng je het er nog goed vanaf.”
Kennismaking met CliniClowns
Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 mochten Jelte en zijn broer naar een speciale noodopvang. Hier maakte Jelte kennis met CliniClowns App. Eenmaal thuis was JaJa dé clown waarmee hij direct wilde videobellen. “Dat hebben we gelijk doorgezet. Hij vindt het helemaal top”, vertelt Annerieke. “Hij wil geen andere meer.”
Zelf zit Annerieke erbij als haar zoon videobelt met JaJa. “JaJa moet veel moeite doen om hem te kunnen verstaan. Als ze er niet uitkomt dan help ik even en vertel ik wat hij zegt.” Naast dat het videobellen zijn spraak motiveert, helpt JaJa hem ook door zijn boze buien heen. “Wij vinden het zo fijn voor hem dat hij er zijn ontspanning uithaalt”, vertelt Annerieke. “Jelte houdt van gekkigheid. Het is zijn moment van ontlading, zijn uitlaatklep. De CliniClowns App geeft hem een moment waarop hij niet aan zijn beperkingen denkt, maar gewoon even gek mag doen.”