×

Mike (12) vindt het soms lastig om met zijn emoties om te gaan. Moeder Paulien vertelt hoe de CliniClowns hem helpen te ontspannen.

Tijdens Pauliens zwangerschap werd geconstateerd dat haar zoontje Mike een darmobstructie had. Er werd een echo gemaakt van haar buik. Daaruit bleek dat Mike ook het syndroom van Down heeft. Hierdoor heeft Mike, die inmiddels 12 jaar is, last van pseudokroep. Dit maakte hem tot zijn zesde erg benauwd.

Pijngrens

Mike op de CliniClowns App.

Mike vindt het leuk om samen met zijn broers dingen te ondernemen. Toch is dit soms lastig.  Zijn lichaam is erg flexibel en raakt snel overbelast. “Mike heeft dan veel pijn, maar dat laat hij niet zien”, vertelt Paulien. Hij heeft een hoge pijngrens en weet niet hoe hij zijn pijn moet verwoorden. Vaak zie je het pas als hij al veel pijn heeft en oververmoeid is.” 

Begrip

Tijdens een bezoek aan Circus Boemtata was Mike helemaal overdonderd door de grote groep mensen. Moeder Paulien vertelt: “Hij ging aan een tafel zitten en deed niks. Net zoals met pijn vindt hij het lastig om uit te leggen wat er aan de hand is. Zelfs de speelgoedtrein die op de tafel stond raakte hij niet aan, totdat er een CliniClown naast hem kwam zitten. Hij voelde precies aan wat Mike nodig had en begon rustig met de trein te rijden en treingeluiden te maken. Hij had niet iemand nodig die hem meenam in de drukte, maar iemand die in zijn tempo meeging.” 

Geef kinderen zoals Mike een moment van afleiding en plezier

Kalmeren

Ook in coronatijd is het contact met de CliniClowns belangrijk voor Mike. Zeker als hij onrustig is of een boze bui heeft, helpt het online contact via de CliniClowns App hem enorm. Mike kalmeert volledig zodra een van de clowns een liedje speelt op zijn gitaar. “Als hij in een boze bui is, gooit hij zijn kont tegen de krib. Hij is daar dan moeilijk uit te halen”, legt Paulien uit. “Maar als hij een clown ziet, is al zijn verdriet meteen weg. Het is zo mooi dat een CliniClown hem uit zijn boze bui kan halen.” 

“Het is ontroerend om te zien hoe de clowns binnenkomen bij Mike. Ze weten wat hij nodig heeft en hij mag daarin zichzelf zijn. Vooral voor kinderen die het moeilijk hebben is een lach op het gezicht zo belangrijk. Het maakt Mike echt vrolijk en geeft hem weer positieve energie om de dag door te komen.”

Geef kinderen zoals Mike een moment van afleiding en plezier