×

‘Ik breng een fantasiewereld vol verwondering’

Lobke van Beuzekom (33) is CliniClown Spil. Ze speelt onder meer in ziekenhuizen en in het Brandwondencentrum Beverwijk.

“CliniClowns nemen een ziek kind even mee in een fantasiewereld vol verwondering. Dat levert prach­tige momenten op en biedt veel verlichting, voor de kinderen én hun ouders. Ik zie soms dat mijn werk ze op een nieuwe manier verbindt, doordat ze hun zorgen even vergeten en emoties kunnen ontladen. Wanneer het lukt, geeft dat een fantastisch gevoel.” 

"Fantastisch dat ons werk ook ouder en kind verbindt"

“Als we als clownsduo een kamer binnenkomen, kijken we altijd naar de lichaamstaal van het kind en de ouders: zijn we welkom of niet?, vertelt Lobke. “Na drieënhalf jaar werken als CliniClown kan ik goed inschatten wanneer iets een serieuze ‘nee’ is, of een ‘nee’ met een knipoog. Meestal is het dat laatste. Een jongetje dook eens onder de dekens toen hij ons zag bin­nenkomen, verzuchtend: ‘O nee hè, clowns!’ Toen ik hem spiegelde, zijn woorden herhaalde en daarmee zijn reactie accepteerde en uitvergrootte, werd het voor hem een spelletje. Uiteindelijk zat hij hardop te lachen in zijn bed.”

Lobke gaat verder: “Als CliniClowns zijn we niet geschminkt; we blijven échte mensen. Wel dragen we een rode neus. De ziekenhuizen hebben regels en grenzen, net als de ouders. De rode neus stelt ons als clowns in staat daar een beetje tegenaan te schuren en de rek te vinden, om zo het kinderlijk plezier weer naar boven te halen, bij iedereen.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?