×

‘Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen'

Onze ambassadeur Jack van Gelder vertelde onlangs over zijn ervaring met de CliniClowns in tijdschrift 'Wandel'. We lichten de mooiste uitspraken van Jack in dit interview uit.

De eerste keer mee met CliniClowns

"Ik weet nog precies de eerste keer dat ik met een CliniClown een ziekenhuis bezocht."

Jack vertelt over zijn eerste keer mee met CliniClowns, toen hij een heel ziek jongetje ontmoette dat een bezoek kreeg van een CliniClown: "Kinderen raken mij. En zieke kinderen helemaal. Ik weet nog precies de eerste keer dat ik met een CliniClown een ziekenhuis bezocht. Dat was het Radboudziekenhuis in Nijmegen. Dramatisch vond ik het, ik ben de gang op gegaan en heb enorm staan janken. Ik krijg nog steeds tranen in mijn ogen als ik er aan denk."

Wat de clowns doen

"CliniClowns brengen een lach en afleiding, maar ook warmte en genegenheid."

"Het is niet zo van: ik doe een rode neus op, loop er naartoe en zeg keihard: boeh! Nee, CliniClowns brengen een lach en afleiding, maar ook warmte en genegenheid. En ieder kind vraagt daarbij zijn eigen benadering. Het ene kind is meer gebaat bij klein en subtiel, de ander wil meer actie, lekker even keten."

"CliniClowns zijn ook eigenlijk geen clowns, het zijn pedagogen met een rode neus op, ze hebben een hele opleiding achter de rug. Met die rode neus breken ze het ijs, het maakt het makkelijker om in contact te komen met het kind. Daarna begint het pas."

Het effect van CliniClowns

"Uiteindelijk komt dat de behandeling van het kind ten goede. Die kinderen hebben pijn en spanning. Door zo’n bezoek van een CliniClown wordt dat dragelijker voor ze. Ze ervaren minder angst en stress. En dat geldt ook voor ouders, broers en zussen. Die brengen vaak heel veel tijd door in een ziekenhuis. Ook zij ontspannen even op zo’n moment als de CliniClown op bezoek komt."

"Inmiddels hebben de CliniClowns hier in Nederland meer dan één miljoen bezoekjes afgelegd, mooi hè?"

"Elke keer als ik CliniClowns aan het werk zie, dan ben ik onder de indruk van hun liefde en toewijding. Inmiddels hebben de CliniClowns hier in Nederland meer dan één miljoen bezoekjes afgelegd, mooi hè?"

Bron: Wandel.nl

Bekijk wat Jack beleefde met CliniClowns:

Help mee, steun CliniClowns!

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Doen! Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Alleen al met de rode neus kunnen de kinderen zich eindeloos vermaken'

Vinny wordt op 3-jarige leeftijd bijna maandelijks opgenomen in het ziekenhuis voor astma. Gelukkig krijgt hij bij elke opname een CliniClown op bezoek.