×

'Ik wil nog een keer! Morgen?'

Emilia (5) mag een kijkje in het CliniClowns College nemen. Ze is dol op de clowns, ze zag al eens in het CliniClowns Circus. Dit moment staat dan ook hoog op haar lijstje. “Kijk, daar staat mijn naam!” roept ze uit. Haar naam prijkt op het bord bij de deur en ze voelt ze zich meteen welkom. Toch is het ook even spannend.

Nog wat afwachtend komt Emilia het college binnen. Ze wordt ontvangen door clown Pien en juffrouw Flits, die haar door het college begeleiden. Snel verstopt ze zich achter haar ouders. Ze vindt het spannend en moet nog even wennen. Maar Clown Pien en juffrouw Flits weten goed hoe ze Emilia op haar gemak moeten stellen en al snel lopen ze gezamenlijk langs de interactieve grapjes in het huis.

Bij Emilia werd op 3-jarige leeftijd klassiek autisme (ASS) ontdekt. “Dat kwam voor ons niet als een verrassing”, vertelt haar moeder. “Toen Emilia 8 maanden oud was, begon het ons op te vallen dat dingen ‘anders’ verliepen. Wij merkten dat ze snel overprikkeld raakte als we met haar naar de winkel gingen. Ook kon ze in paniek raken van de deurbel.” Omdat ze ook een ontwikkelingsachterstand en darmprobleem heeft en snel vermoeid is, heeft ze in de afgelopen drie jaar al heel wat artsen gezien. “Gelukkig zit ze inmiddels goed op haar plek op het Speciaal Onderwijs. Daar zijn kleine klassen, dus krijgt ze veel aandacht.”

Aandacht en ruimte

Ook in het College krijgt Emilia alle aandacht en ruimte. Bij ‘de trap’ blijven ze nog even extra stilstaan, die vindt ze fantastisch. “Ik zal niet te veel verklappen, maar er gebeurt iets met rode neuzen. Als ze het daar over heeft, begint ze gelijk weer te lachen.”

Pannenkoeken

Na de rondleiding bakken clown Pien en juffrouw Flits pannenkoeken voor Emilia en haar ouders. “Emilia’s lievelingseten is pannenkoeken, dus dat kon al niet mis." Clown Pien tekent haar lievelingsdier op haar pannenkoek en ook Emilia maakt grapjes. "Ze genoot zichtbaar van alle aandacht. Na afloop zei ze in de auto: ‘Ik wil nog een keer! Morgen?’.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?