×

‘In het circus zijn de kinderen de helden’

“Paard, ik was een beetje verdrietig omdat de muizen weggingen...” Ymke (11) staat met haar handen tegen elkaar gevouwen voor de stal van het pratende paard Hinneke. Door haar blauwe bril kijkt ze met grote ogen naar het paard dat net de show stal tijdens de afsluitende act van Circus CliniClowns. Ze wil nog helemaal niet naar huis.

“Paard, heb jij een televisie in je stal? Paard, heb jij een douche in je stal?” Paard Hinneke lacht: “Nee, ik douche buiten in de regen.” Dan stapt Ymke het staltrappetje op, legt haar arm om Hinnekes nek, geeft hem een dikke knuffel en aait voorzichtig over zijn snuit. “Dag paard, welterusten.”

Magische wereld

We zijn aanwezig bij een speciale voorstelling van Circus CliniClowns in Houten voor verstandelijk en meervoudig gehandicapte kinderen. Ymke is er samen met haar vader Stephan en oma Trix. Ze blijkt dol op deze magische wereld van clowns Bougie, Coco, Flip, Trui, Jet en Tas.

Ze heeft er zin in

“Ze heeft er zin in", vertelt haar vader terwijl Ymke bijna niet te houden is zodra de eerste clowns tevoorschijn komen. Ze rent op clown Tas af, zwaait en trekt aan zijn jasje als hij niet reageert. “Hallo!”, zegt ze blij. Vader Stephan lacht. “Ze weet niet precies waar ze naartoe gaat of wat er gaat gebeuren. Maar wel dat vandaag speciaal voor haar is.”

Ymke is geboren met het Rubinstein-Taybi Syndroom, waardoor haar verstandelijke ontwikkeling achterblijft op haar biologische leeftijd. Hoewel ze inmiddels al elf jaar is, is ze mentaal ongeveer drie. “Dingen gaan al snel te vlug”, legt haar vader uit. “Dit circus is een van de weinige plekken waar alles op niveau is en de omgeving aangepast aan kinderen zoals zij. Ik hoef niet continu op te letten of ze over een stoepje struikelt of dat ze iets doet wat niet mag. De clowns laten de kinderen lekker hun gang gaan. Dat vind ik ook het mooiste: dat Ymke hier een paar uur helemaal zelfstandig is.”

Stephan houdt zich dan ook de hele voorstelling op de achtergrond en kijkt van een afstandje toe hoe Ymke in de circuswaskamer op het randje van het bad zit en haar doekje in het bad vol blauwe balletjes duwt. Clown Trui legt aan de kinderen uit hoe ze de was moeten doen: “Eerst lekker soppen in het water en dan moet de was natuurlijk…”

“Aan de waslijn!”, roept Ymke waarna ze opspringt en naar de waslijn rent terwijl de andere kinderen bij de wasbak blijven zitten. Daar staat clown Jet die haar een wasknijper geeft. “Kijk, ik ben al klaar“, roept Ymke trots naar Jet. Zij lacht en houdt haar hand op: “High five. Wat goed van jou!”

Echt contact

“Dat zo’n meisje als Ymke echt contact met je zoekt, maakt dit werk zo leuk”, vertelt clown Jet. “Op dat moment probeer ik ook echt even alleen met haar bezig te zijn. Ik werk nu vier jaar bij CliniClowns en vind het bijzonder dat we met dit circus kinderen laten ontdekken hoeveel ze nog zelf kunnen. In het circus zijn zij de helden van de dag. Als ik de kinderen zie genieten en merk dat de ouders even kunnen ontspannen, ben ik gelukkig.”

Help mee, steun CliniClowns!

Laat zieke kinderen weer kind zijn

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?

Olivier grijnst van oor tot oor

"Zodra Olivier de stem van clown Waldo hoorde, werden zijn ogen groot en brak er een glimlach door die niet meer weg ging. Ik denk dat dit het mooiste en grootste cadeau is geweest dat we Olivier hebben kunnen geven."

Start een goede doelen actie!

Alle goede doelen acties, hoe klein of groot ook, zijn voor ons belangrijk. Met de opbrengsten van jouw actie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten.