×

‘In plaats van de ziekte, zie ik mijn lachende moeder’

Bep Goudriaan-Combee (80) heeft Alzheimer en vasculaire dementie. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze erg gesloten en argwanend kan zijn. Bep is in zichzelf gekeerd en het kan lastig zijn om contact met haar te leggen. Wanneer CliniClowns Luut en Miep binnenkomen in verzorgingstehuis De Lindewaard, breekt haar gezicht open. “Ze begon direct te stralen”, vertelt dochter Angelique.

Rustig kijken de bewoners van De Lindewaard toe hoe CliniClowns Miep en Luut binnenkomen. Wanneer ze dichterbij komen ziet Bep ze ook. Voor haar is dit de tweede keer dat de clowns langskomen en ze herkent ze gelijk. Miep en Luut kijken zoekend om zich heen, ze zoeken iets om muziek op te maken, iets met snaren. Dit gehaakte kleedje misschien? Nee, dat maakt geen geluid. Ook de trui van Bep wordt onderzocht, maar helaas, die maakt ook geen geluid. Dan ontdekt Miep de speelgoedkat. En ja! Hier komt wel geluid uit, maar dit is niet het geluid waar ze naar opzoek waren. Bep geniet met volle teugen. “Ze moest er vreselijk om lachen”, vertelt Angelique.

Samen zingen

Na goed zoeken vindt Miep een ukelele, ze pakt hem op en begint te spelen. De melodieën vullen de ruimte en Bep leeft zich uit. Ze begint zelfs mee te zingen. Samen met het personeel kijkt Angelique toe. “Het was prachtig, we hadden met zijn allen kippenvel. Als ik er nu aan terugdenk, krijg ik tranen in mijn ogen.”

De ziekte

In 2009 kreeg Bep een herseninfarct. Vervolgens werd er vasculaire dementie bij haar geconstateerd. Voor Angelique was dit het begin van een moeilijke periode. Ze ziet haar moeder snel verder achteruit gaan en krijgt steeds moeilijker contact met haar. “Door de CliniClowns zie ik weer leven in haar ogen”, vertelt zij. “Het is zo fijn om mijn moeder weer even te zien genieten. In plaats van de ziekte, zie ik weer mijn lachende moeder.”

Zelf doneren

De eerste keer dat de CliniClowns Bep bezochten was Angelique er niet bij. Toen ze de foto’s zag en de verhalen hoorde, besefte ze wat ze had gemist. Gelukkig ontdekt Angelique dat ze zelf een bezoek van de CliniClowns aan haar moeder kan doneren.  
 
“Ik nam contact op met mijn broer. Toen we bij elkaar zaten rond kerst, maakten we de keuze om samen een bezoek te doneren. Het voelt alsof je een cadeau geeft, ik zie mijn moeder zo genieten en dan geniet ik zelf ook.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?