×

‘Iris is even in een andere wereld, ze vergeet haar eigen problemen’

Iris (12) heeft Cerebrale Parese en werd geboren met een hersenbloeding. Een gevolg daarvan is dat ze niet goed kan lopen. “Je komt in een traject terecht waarin ze Iris in de gaten houden om haar leven zo goed als dat kan mogelijk te maken”, vertelt haar vader Dennis.

Toen Iris werd geboren had ze van de 105 bloedplaatjes, nog maar vijf over. Dennis: “We hadden heel veel geluk dat we een geplande keizersnede hadden. Als Iris op de normale manier was geboren, had zij het niet overleefd.” Doordat Iris heel veel spierspanning had, kon ze moeilijk lopen. Ze deed alles kruipend, terwijl andere kindjes allang zouden gaan staan.

“Je wordt telkens met je neus op de feiten gedrukt dat ze dingen niet kan die andere kinderen van haar leeftijd wel gewoon doen”, zegt vader Dennis. Toen werd het duidelijk: Iris heeft Cerebrale Parese. “Op dat moment kwamen we er pas achter waar we mee te maken hebben. Dan vraag je je af: hoe gaat het leven eruitzien?”

Dagelijks leven

“Mijn werk gaat gewoon door en thuis heb je Iris”, vertelt Dennis. “Je hebt dan eigenlijk twee banen naast elkaar. Twee jaar terug heb ik in Utrecht een cursus gehad over mantelzorg, wat dat allemaal inhoudt. Dan pas merk je hoeveel dingen je extra doet buiten de normale opvoeding van je kind.” Toch is het voor Dennis en zijn vrouw heel gewoon: “Het is je kind.”

Om toch even wat lucht te creëren, gaat Iris om het weekend naar een zorgboerderij waar ze kan spelen met andere kinderen. Al was die stap wel moeilijk. “Je brengt je kind ergens anders heen, terwijl je normaal gesproken zelf de zorg op je neemt. Nu ze er een aantal jaar heen gaat, denk je: het is wel even fijn als ze een weekend je weg is, dat je even tijd hebt voor iets anders.”

Laat kinderen zoals Iris haar zorgen vergeten

Ontmoeting met de CliniClowns

Iris volgt momenteel speciaal onderwijs. In maart 2020 kreeg haar vader Dennis een bericht van school over de CliniClowns App en maakte hij een account voor haar aan. Maar voor Iris was dat niet de eerste ontmoeting met de clowns. Jaren geleden zijn Iris en haar vader met haar school naar het CliniClowns Circus geweest. “Soms kijken we nog eens naar foto's van toen. Het heeft zoveel indruk op haar gemaakt. Ze kan nog precies beschrijven wat ze heeft gedaan.” Op dit moment heeft Iris online contact met de CliniClowns via de CliniClowns App. Dennis denkt dat ze de app interessanter is gaan vinden nu ze verder is in haar ontwikkeling.

Lachen tot de tranen aan toe

Volgens Dennis is Iris een meid die graag de controle houdt, zo ook bij de CliniClowns. “In zo’n gesprek hoor je dan: 'Nee, je moet het zo doen.' Ze wil de clowns naar haar hand zetten, maar zij spelen hier heel goed op in.” Iris doet van alles met de CliniClowns, met elke clown weet ze zich wel op een andere manier bezig te houden. “Laatst had een clown zijn trompet gepakt en Iris pakte haar gitaar. Zo maakten ze samen muziek.” En aan haar favoriete CliniClown en tevens beste vriendin Zussie leert ze gebarentaal. “Ze kan heel erg met de clowns lachen, tot de tranen aan toe. Ook als ze het aan ons navertelt.”

Ook voor vader Dennis is het effect van CliniClowns zichtbaar. “Je ziet je kind vrolijk worden. Ze is even in een andere wereld, ze vergeet haar eigen probleempjes. Wij zien iemand met een rode neus op, zij ziet een volledige clown. We vinden het heel mooi hoe dat zoveel reactie kan opwekken bij een kind, hoe vrolijk Iris daarvan wordt. Als ze het aan ons heeft verteld, gaat het in haar hoofd nog door.”

Wil jij meer zieke kinderen, kinderen met een beperking en mensen met dementie afleiding en plezier geven?