×

Jongleren tijdens die vervelende prik

De Kinderkliniek in Almere wil angst en stress bij jonge patiëntjes voorkomen. CliniClown Clara steunt Jahzaniah (6) in de behandelkamer. "Het scheelt echt dat zij er is."

O jeetje, daar komt ‘ie: de naald. Jahzaniah, door haar moeder Jazzy genoemd, kijkt gespannen naar kinderverpleegkundige Anita. Die heeft net rustig uitgelegd wat ze precies gaat doen: als het meisje zelf de verdovingspleisters van haar arm heeft gepulkt, krijgt ze een prikje. Daarna volgt een klein infuus met een spalk. Het meisje knikt, tranen in haar ogen. Via het infuus wordt een hormoon ingespoten, haar bloed laat dan zien hoe haar lichaam op het hormoon reageert.

Tranen wegvegen

Al weet Jazzy precies wat er gaat gebeuren, het blijft doodeng. Gelukkig wordt de spanning doorbroken door die gekke clown Clara, die ze hier vorige week al tegenkwam. Het was meteen dikke mik. Net maakte ze Jazzy nog enorm aan het lachen toen Clara een stoel sloopte. “Gelukkig had de zuster dat niet in de gaten.” Als een echte vriendin veegt Clara lief de traantjes uit Jazzy’s ogen. Omdat het meisje haar vertelde dat ze kan jongleren, probeert Clara het ook, met een handvol rode neuzen. De neuzen schieten door de behandelkamer. Jazzy’s gespannen gezicht verzacht, ze lacht hard.

"Gelukkig had de zuster dat niet in de gaten."

Afleiding

Jazzy krijgt ook een paar neuzen te pakken. Behulpzaam gooit ze die naar Clara, die niet erg goed blijkt in jongleren. Anita werkt intussen onverstoorbaar door aan het zetten van het infuus in Jazzy’s arm, maar het meisje merkt dat bijna niet meer. De focus ligt nu op Clara, die de raarste capriolen uithaalt om de neuzen in de lucht te houden. "Kijk nou naar onze act", zegt Clara tegen Anita. "Zie je niet hoe goed we zijn?" Jazzy schatert. Samen met Anita’s collega Lianne zingt ze nog even een lied, Clara dirigeert, en Anita valt in. Zo, de bloeddruk opnemen en dan is Jazzy voor even klaar.

Samenwerking op rolletjes

De tijd vloog voorbij. “Tot zo, Clara”, zegt ze. Jazzy’s moeder loopt opgelucht de behandelkamer uit. “Het is voor Jazzy zo fijn dat er iemand op een andere manier aandacht voor haar heeft tijdens het prikken. Ik hou haar hand vast, maar kan haar niet zó afleiden. Ze ging hier trouwens ook makkelijker heen omdat ze wist dat Clara er zou zijn. Onderweg was het steeds: wanneer zie ik de clown?”
 
CliniClown Clara, alias Margreet Derks, staat na te praten met de kinderverpleegkundigen. De samenwerking verloopt op rolletjes. “Ik vind het belangrijk dat ik de kinderverpleegkundigen ook in het spel betrek. Dat verbindt en zorgt voor een fijne sfeer op de behandelkamer. We doen het werk met elkaar.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!