×

‘Kinderen moeten zich veilig voelen’

Hoe ga je als clown om met angstige kinderen? CliniClowns Mus en Gigi: “We leggen in het spel de nadruk op wat wél kan.”

Clowns in huis? Hier? Een jongetje vindt het bezoekje van CliniClowns Gigi (Angelique van Breemen) en Mus (Anne van Bergeijk) aan Karakter, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, wat spannend. Geen probleem. Na overleg met zijn groepsleider gaat hij tijdens het spel veilig aan tafel met zijn groepsleider zitten. Zo kijkt hij mee op afstand. Een ander huisgenootje zit nóg verder weg, maar al snel breekt het ijs: hij komt uit zichzelf naar Mus en Gigi toe. Dat zien de clowns graag: kinderen moeten zich veilig voelen. Angelique: “Wij laten de kinderen naar ons toekomen, in plaats van dat wij op hen af stappen.”

Moeite met verbeelding

Al zo’n drie jaar is het clownsduo op woensdagmiddag bij Karakter. Kinderen en jongeren wonen daar tijdelijk tijdens diagnostiek en behandeling van psychiatrische problemen als ADHD, autisme of angst- en dwangstoornissen. De meeste kinderen kijken echt naar hun bezoekjes uit, voor sommigen is het wel even wennen. Kinderen met autisme bijvoorbeeld, hebben soms moeite mee te gaan in de verbeelding.

Milimeterwerk

CliniClowns hebben al voortdurend hun antennes uit staan om kinderen te peilen, bij Karakter is die noodzaak extra groot. Anne: “Het is millimeterwerk, dat intunen op het specifieke gedrag van deze kinderen. Steeds bedenk je: wat is er nodig?”

Hoe ze omgaan met kinderen met angsten? “We kijken niet naar wat ze niet kunnen, maar wat wél”, stelt Anne. “Angelique: “We denken de andere kant op. Hoe maken we het spel leuk en ontspannen voor hen? Hoe laten we de verwondering ontwaken?” Anne: “We proberen angsten niet uit te bannen, maar sturen de aandacht naar spel, naar lichtheid.”

Zelfvertrouwen

Belangrijk is dat kinderen tijdens het spel het gevoel hebben de controle te houden, al ligt de regie uiteindelijk bij de clowns, stelt Angelique. “Dat de clowns onhandiger en minder slim zijn dan zij is goed voor het zelfvertrouwen.” Anne: “Hier kunnen kinderen denken bij stuntelende clowns: je weet toch best hoe het wél moet? Maar als je eerst de spelregels duidelijk maakt – een clown weet veel niét - kunnen ze ook genieten.”

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

'Ze straalde als een ster'

Daniëlle is 14 jaar en heeft het Downsyndroom. Tijdens Circus CliniClowns was ze helemaal in haar element. “Tot onze grote verrassing ging Daniëlle met clown Kluts mee de circuspiste in.”

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?