‘Kinderen moeten zich veilig voelen’
-
- Blog
- Ervaringsdeskundigen
- ‘Kinderen moeten zich veilig voelen’
Hoe ga je als clown om met angstige kinderen? CliniClowns Mus en Gigi: “We leggen in het spel de nadruk op wat wél kan.”
Clowns in huis? Hier? Een jongetje vindt het bezoekje van CliniClowns Gigi (Angelique van Breemen) en Mus (Anne van Bergeijk) aan Karakter, centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie, wat spannend. Geen probleem. Na overleg met zijn groepsleider gaat hij tijdens het spel veilig aan tafel met zijn groepsleider zitten. Zo kijkt hij mee op afstand. Een ander huisgenootje zit nóg verder weg, maar al snel breekt het ijs: hij komt uit zichzelf naar Mus en Gigi toe. Dat zien de clowns graag: kinderen moeten zich veilig voelen. Angelique: “Wij laten de kinderen naar ons toekomen, in plaats van dat wij op hen af stappen.”
Moeite met verbeelding
Al zo’n drie jaar is het clownsduo op woensdagmiddag bij Karakter. Kinderen en jongeren wonen daar tijdelijk tijdens diagnostiek en behandeling van psychiatrische problemen als ADHD, autisme of angst- en dwangstoornissen. De meeste kinderen kijken echt naar hun bezoekjes uit, voor sommigen is het wel even wennen. Kinderen met autisme bijvoorbeeld, hebben soms moeite mee te gaan in de verbeelding.

Milimeterwerk
CliniClowns hebben al voortdurend hun antennes uit staan om kinderen te peilen, bij Karakter is die noodzaak extra groot. Anne: “Het is millimeterwerk, dat intunen op het specifieke gedrag van deze kinderen. Steeds bedenk je: wat is er nodig?”
Hoe ze omgaan met kinderen met angsten? “We kijken niet naar wat ze niet kunnen, maar wat wél”, stelt Anne. “Angelique: “We denken de andere kant op. Hoe maken we het spel leuk en ontspannen voor hen? Hoe laten we de verwondering ontwaken?” Anne: “We proberen angsten niet uit te bannen, maar sturen de aandacht naar spel, naar lichtheid.”
Zelfvertrouwen
Belangrijk is dat kinderen tijdens het spel het gevoel hebben de controle te houden, al ligt de regie uiteindelijk bij de clowns, stelt Angelique. “Dat de clowns onhandiger en minder slim zijn dan zij is goed voor het zelfvertrouwen.” Anne: “Hier kunnen kinderen denken bij stuntelende clowns: je weet toch best hoe het wél moet? Maar als je eerst de spelregels duidelijk maakt – een clown weet veel niét - kunnen ze ook genieten.”