×

'Bij de clowns mag Jade zijn wie ze is…'

Motorische problemen, extreme vermoeidheid en veel pijn bepalen het leven van de negenjarige Jade. En dat heeft ook z’n weerslag op haar familie. Wat Jade precies heeft, is onbekend. Haar moeder Natasja zou graag weten wat er met Jade aan de hand is, ook voor een voorzichtige blik in de toekomst. Door de ontmoetingen met de clowns kan Jade alles voor even vergeten: 'Ze mag zijn wie ze is, uiten wat ze voelt en hoeft zich niet te bewijzen. Dat is prachtig om te zien.'

“Ze mag zijn wie ze is, uiten wat ze voelt en hoeft zich niet te bewijzen. Dat is prachtig om te zien.”

Natasja vertelt: “Aan de buitenkant zie je niets aan Jade. In haar beleving is zij gezond. Een gewoon meisje. Gek op muziek, theater en dieren. Daarnaast drumt ze om zich lekker af te reageren.” Jade gaat halve dagen naar een gewone school en als het goed gaat, doet ze ook twee middagen vanuit huis via de webcam mee met haar klas. Ze haalt goede cijfers. “Het probleem voor Jade is alleen dat ze veel meer wil dan haar lijf toelaat. Om dat te leren accepteren, start ze binnenkort met dramatherapie en leren wij als ouders hoe we haar daarbij kunnen helpen.”

Afstemmen en aanpassen

Jade’s gezondheid is bepalend voor het gezinsleven. “Ik heb mijn baan opgezegd, omdat ik mijn werk en de zorg voor Jade niet meer kon combineren. Wij plannen alles zo dat het goed zou moeten gaan. Helaas lopen dingen soms toch anders. Tot frustratie van Jade. En de onze.” Natasja is daar dan best verdrietig over: “De onmacht is heftig. Mijn kind heeft pijn en ik kan daar niets aan doen. Op die momenten ga ik met onze hond Nelson wandelen, een taart bakken of even langs bij vriendinnen. Gelukkig duurt zo’n moment nooit erg lang.”

Zijn wie je bent

Ondanks alle zorgen roemt Natasja haar dochter om haar sterke karakter en doorzettingsvermogen. En ook om haar humor en zelfspot. Met clown Waldo heeft ze een bijzondere band: “Sinds ze Waldo heeft ontmoet tijdens de Rode Neuzen Race is hij haar favoriete CliniClown. Maar ook met Mast en Flits kan ze het goed vinden. In het revalidatiecentrum, waar ze een tijd werd behandeld, planden ze haar rooster zo in dat ze vrij was om Mast en Flits te zien. Die ontmoetingen deden haar goed. Ze kon even alles vergeten, hoefde zich niet te bewijzen en mocht zijn wie ze was. Dat was steeds weer prachtig om mee te maken!”

Meer weten over Jade en haar familie? Lees Natasja’s blog: www.jadesnieuwestart.wordpress.com