×

Luuk draait alles om in het positieve

De 15-jarige Luuk heeft een aangeboren energiestofwisselingsziekte. Omdat hij snel uitgeput is, zit hij in een rolstoel en mag hij maar 1 activiteit per dag doen. Toch zit hij volgens zijn moeder Lies niet bij de pakken neer: 'Luuk is erg positief ingesteld.' Luuk en zijn moeder vertellen over het ziekteproces en de rol van CliniClowns in zijn leven.

Lies vertelt: “Na de diagnose van drie jaar terug ging het bergafwaarts met Luuk. Hij was vaak moe, maar bleef toch doorgaan. Op een gegeven moment ging dat niet meer. Dan werd hij om 9 uur op school afgezet en lag hij een uur later alweer thuis op bed. Hij leverde steeds meer in.”

Maar één leuke activiteit per dag

"Een psycholoog en een kinderarts adviseerden me om hem van school te halen en volledige rust te geven. Dat vond ik behoorlijk heftig. Toch was dit de beste keuze voor Luuk. Het duurde lang voordat hij weer wat energie had. Alle leuke dingen zijn extra bezigheden. Daarom mag hij nu iedere dag maar één leuke activiteit doen.”

''Bij CliniClowns begrijpen ze mijn ziekte. Ik voel me daar veilig en vertrouwd''.

Luuks weg naar buiten

Als leuke activiteit kiest Luuk vaak voor CliniClowns.“Ik heb niet veel goede vrienden, maar op de CliniClowns Club heb ik heel leuke contacten opgedaan. Daar chat ik met andere kinderen over alles wat me bezighoudt. Bij CliniClowns begrijpen ze mijn ziekte. Ik voel me daar veilig en vertrouwd”, aldus Luuk. Ook moeder Lies is blij met de online club: “De computer is zijn weg naar buiten, in al die tijd dat hij thuis zit. Dat geeft hem het gevoel dat hij niet alleen is. Het biedt hem positieve afleiding.”

Genieten van mooie dingen

CliniClowns is voor Luuk en zijn moeder meer dan een online ontmoetingsplaats: “Ik weet niet waar we zouden zijn zonder CliniClowns. Dat is waar Luuk zijn positivisme uit haalt. Dat heeft hij natuurlijk ook wel van zichzelf, maar de warmte en betrokkenheid van de mensen bij CliniClowns versterken dat alleen maar. Daardoor kan hij ondanks zijn ziekte toch blijven genieten van de mooie dingen in het leven.”