×

Lieve liedjes om wakker te worden

Als Morris (9) bijkomt uit de narcose, spelen de CliniClowns zachtjes lieve liedjes voor hem. Samen met zijn bonuspapa geniet hij van de muziek. “De clowns proberen altijd echt contact te maken.”

Hé jongetje! CliniClowns Peer en Keet schuifelen voorzichtig de ziekenhuiskamer in. Morris is net geopereerd, nog sloom van de verdoving ligt hij lekker tegen zijn bonuspapa aan. De clowns blijven op een afstandje staan, om hem rustig te laten suffen.

Een liedje voor jou

“Morris”, fluistert Keet, als opa haar de naam van zijn kleinzoon vertelt. “Mooie naam!” “Lekker nog effe een dutje doen, effe bij paps wegdoezelen”, zingt Peer al improviserend, terwijl hij op zijn ukelele tokkelt. Keet geeft het ritme aan en zingt zachtjes mee. “Een liedje voor jou, Morris. En ik durf het bijna niet te vragen maar… knorris.”
 
Morris ligt ontspannen te kijken naar de clowns, die nu een lief slaapliedje inzetten. Moeder Femke lacht als ze het filmpje van alweer een tijdje geleden, terugziet. “ Hij reageerde echt op de clowns”, herinnert ze zich. “Omdat hij niet kan praten, maakt hij lastig contact. Je moet echt via zijn ogen zien of hij iets fijn vindt. Maar hier zat hij heel erg ontspannen naar te kijken.”

Dolfijnentherapie

Haar zoon Morris is ernstig meervoudig gehandicapt. Zowel geestelijk als fysiek functioneert hij op het niveau van een baby van een jaar oud. Al wordt er intensief onderzoek gedaan, wat hij precies heeft is niet bekend. Omdat hij nog wel leerbaar is, voeren zijn ouders via Stichting Morris actie. Zo hopen ze geld bij elkaar te krijgen om hem dolfijnentherapie te laten volgen op Curaçao. Ze hopen dat therapie, gecombineerd met de interactie met dolfijnen hem stimuleert zich verder te ontwikkelen. Kinderen leren soms tot vier keer zo snel door deze therapie. “We denken dat dit voor Morris het allerbeste is.”

Echt contact

"Ook in het ziekenhuis is het steeds bijzonder. De clowns proberen altijd echt contact te maken.”

Morris gaat overdag naar een kinderdagcentrum, waar eens in het jaar de CliniClowns langskomen. “Daarnaast zijn we natuurlijk regelmatig in het ziekenhuis, daar komen we ze ook vaak tegen.” Dat is altijd gezellig. “Op het kinderdagcentrum ben ik er zelf niet bij, maar ik hoor altijd leuke verhalen, en krijg geweldige foto’s. Ook in het ziekenhuis is het steeds bijzonder. De clowns proberen altijd echt contact te maken.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer nu!