×

Linda leert clown Fiep opruimen

Clown Fiep maakt een bende van haar zolderkamer. Via de CliniClowns App krijgt ze opruimtips van Linda. Maar orde scheppen valt nog niet mee met zo veel dommigheid.

Clown Fiep heeft haar zolderkamer fantastisch opgeruimd – vindt ze zelf... Ze videobelt met Linda (8) en laat trots het resultaat zien: een berg troep. Vrolijk smijt ze er nog een knuffelbeer bovenop. “Netjes hè”. Linda kijkt bedenkelijk. “Wat is er?” vraagt Fiep. Linda giechelt. Misschien is een kast kopen een idee? Hoe dan? Fiep wil niet naar buiten. Linda zucht. “Dat kan gewoon online, met je telefoon!”

Ondersteboven in beeld

Opeens hangt Fiep ondersteboven in beeld, haar camera duikelde van het statief. Onhandig probeert ze zichzelf netjes in beeld te krijgen. Ze eindigt liggend op de vloer. Linda probeert haar te helpen, een fronsrimpel op haar voorhoofd om de sukkeligheid van Fiep. “Nee hè.”
 
Door Linda’s zeldzame spierziekte, congenitale myasthenie, communiceren haar zenuwen niet goed met haar spieren. Dat heeft effect op de motorische ontwikkeling, ook is ze sneller vermoeid. De ziekte werd ontdekt toen ze op 2-jarige leeftijd een paar keer op de intensive care van het Radboudumc belandde met een longontsteking. Daar maakte ze voor het eerst kennis met de CliniClowns. “Ze was meteen dol op ze”, vertelt haar moeder Ingrid.

Lekker gek doen

Door corona en de vakantie is Linda nu veel meer thuis. De CliniClowns App is een uitkomst. Elke dag belt Linda minstens een keer in. Vaak treft ze clowns die ze kent uit het ziekenhuis. Siets is haar favoriet, vertelt Linda zelf: “Omdat ze zo muzikaal en vrolijk is.” Ingrid lacht: “En gisteren deed ze nog een dansje met Toetie.”
Linda is verzot op musicals, ze danst en zingt altijd, en zit op twee musical-groepen. Ook dat ligt nu stil. Ingrid: “Lekker gek doen met de clowns via de app vervangt het contact dat ze mist.”

Voeding aan het spel

Sandra van Erp (clown Fiep) vindt het prachtig dat Linda meedenkt met haar domme fratsen. “Het is een slim meisje. Zo betrokken, ze wilde me op allerlei manieren helpen. Dat geeft voeding aan het spel. Ik heb haar later nog een foto gestuurd van mijn opgeruimde zolder. Ze reageerde meteen dat ik het goed had gedaan.” Lachend: “Daarna heb ik er nog een gestuurd waarop je kon zien dat ik alles achter het gordijn had gegooid.”
 
Sandra speelt al jaren op de app. Omdat ze door corona van huis uit moet werken, is de slaapkamer op zolder omgebouwd tot CliniClowns studio. Daar maakt ze nu ook korte filmpjes voor de kinderen van kinderzorgcentrum Kobalt in Tilburg, waar ze normaal wekelijks speelt. Een dag per week speelt ze via de app. Dat is genieten. “Het is zo fijn dat ik zo nog steeds live contact kan hebben met kinderen zoals Linda.”

Vind jij belangrijk dat CliniClowns dit voor alle kwetsbare kinderen en mensen met dementie kan doen? Maak het mogelijk!