×

'Jungleromance in het ziekenhuis'

Kleine Lizzy (3) krijgt vandaag weer haar chemo-infuus. Maar eerst heeft ze nóg iets belangrijks te doen: een apenbruiloft maak je niet iedere dag mee. Moeder Monique vertelt: ‘Als Lizzy CliniClowns ziet, vergeet ze echt even haar situatie’.

‘Is ze er nou al?’ Lizzy (3) loert zenuwachtig door de gang van de afdeling Kinderoncologie van het Nijmeegse Radboudumc. Ze heeft haar netste kleren aan en houdt haar knuffel Aap, met een supersjiek strikje om zijn nek, stevig vast. De twee kunnen niet wachten tot Gigi en haar knuffel Apelien arriveren.

Steun kinderen zoals Lizzy...

Lizzy en Aap leerden Gigi kennen toen bij Lizzy acute lymfatische leukemie werd geconstateerd. Na een heftige periode van intensieve chemokuren, ruggenprikken en vervelende behandelingen, moet het meisje nog elke week terug voor chemo en controles. Het prikken vindt ze heel vervelend.

Nu bieden de CliniClowns Lizzy afleiding

Gelukkig bezoeken de CliniClowns Lizzy heel vaak, vertelt moeder Monique. ‘Aanvankelijk was Lizzy best gesloten. Gigi wist haar echt te ontdooien. Nu duwt ze de oncoloog nog net niet aan de kant als de CliniClowns Lizzy in de gang tegemoet komen.’

Tijdens een van die bezoekjes kwam er zomaar een oogverblindend apenmeisje uit Gigi’s rugzak. Aap was vanaf dag 1 hoteldebotel van de eigenwijze Apelientje. Zij raakte op haar beurt halsoverkop verliefd toen ze die stoere Aap atletisch in Lizzy’s infuusstang zag hangen. Over Apelien’s huwelijksaanzoek hoefde Aap dus geen seconde na te denken.

‘Gelukkig, daar zijn ze’, verzucht Lizzy, die door de spanning helemaal vergeet waarvoor ze eigenlijk in het ziekenhuis is. Het is ook zo feestelijk: Apelientje met haar witte jurk, een prachtige sluier om haar koppetje, die dolblije Aap. ‘Zeg, jullie hebben nog geen trouwambtenaar?’, ziet verpleegkundige Marleen opeens. ‘Laat mij dat doen.’ Gigi helpt Marleen, ze rolt een zacht Perzisch tapijtje over tafel: de trouwplek is klaar.

‘Als Lizzy CliniClowns ziet, vergeet ze haar situatie’

‘Lieve apenootjes’, begint ambtenaar Marleen. ‘Zullen jullie altijd, in voor- en tegenspoed, jullie banaantjes met elkaar delen?’ Ja, klinkt het in koor. Gigi en Lizzy knikken hevig mee. ‘Nou, dan verklaar ik jullie hierbij man en vrouw’. Lizzy straalt, Gigi giechelt. Het bruidspaar springt opgetogen rond, en klimt dan razendsnel in een hoge lamp. Laat ze maar even, seint Gigi naar Lizzy. Die knikt begrijpend. Apelien’s sluier dwarrelt omlaag: Aap zit haar knus te vlooien.

Moeder Monique lacht blij. ‘Dit verhaal ontwikkelde zich zo mooi, de hele afdeling had het erover. Als Lizzy CliniClowns ziet, vergeet ze echt even haar situatie. De momenten met de clowns betekenen echt veel voor haar. Je kunt je niet voorstellen hoe fijn dat is voor ons, als ouders.”

Maak verbeelding mogelijk, steun CliniClowns!