×

'Spetterend avontuur in het ziekenhuis'

Luca (3) moet alweer aan het infuus, gelukkig zijn Pier en Polleke er om te spelen. Wanneer de CliniClowns Luca zijn kamer binnenlopen, zetten ze samen met de speelgoeddieren het ziekenhuis op stelten. 

Hé Pier! Polleke! Luca IJken (3) is dolblij zijn clownsvrienden te zien. Het is saai op bed: met een infuus in zijn arm zat hij wat tekenfilms op zijn Ipad te bekijken. Die gaat meteen aan de kant: spelen met Pier en Polleke is tien keer leuker.

Laat kinderen zoals Luca stralen...

Pier staart verbaasd naar de bewegende deken op Luca’s bed. Wat is dat? Luca vertelt dat hij bijna alle dieren van zijn speelgoedboerderij heeft meegesmokkeld. Hij hoopt maar dat ze zich vandaag gedragen. Pier snuift. Daar heb je het al, Kip heeft iets in bed gedaan. Bah! Polleke trekt haar neus op. Zij zag net al ganzenpoep in de gang. Gag-gak, klinkt het van onder de deken. Luca moet heel hard lachen.

Gelukkig bezoeken de CliniClowns Luca vaak

Je ziet het niet aan hem, maar Luca is ziek sinds hij een baby is. Hij heeft de ziekte van Rosai- Dorfman, een zeldzame aandoening waarbij witte bloedlichaampjes zich ophopen in de lymfeklieren. Luca is het enige kind in Nederland met deze ziekte. Om de twee weken krijgt hij in het Emmense Scheper ziekenhuis een medicijninfuus. Voor zo’n brok energie als Luca zijn de clowns dan een geweldige afleiding, vertelt zijn moeder.

‘Als we hier weer naartoe moeten vraagt Luca als eerste: komen de clowntjes ook? Pier en Polleke zijn echt zijn maatjes, ze hebben enorme lol. Vol enthousiasme ontvangt Luca CliniClowns Polleke en Pier. Hij heeft veel fantasie en gaat helemaal op in het spel. Wanneer de CliniClowns Luca bezoeken, komt hij dankzij hen met een lach het ziekenhuis weer uit.’ 

Een dolle beestenboel

Haar zoontje heeft de smaak te pakken. Als een scherpschutter richt hij het achterste van Knor op Pier. Het varken poept. Nét op dat moment komt de dokter binnen. De arts heeft niets in de gaten. Pfwwwwww! Raak! De witte doktersjas zit onder. Bah. De dokter loopt quasi-brommend de gang op. Intussen pakt Pier Paard, en richt het dier op Luca. Pfwwwwww. Een voltreffer, midden op het nachtkastje! Luca ligt in een deuk.

Het poeptoernooi ontbrandt nu écht. Polleke knipoogt samenzweerderig naar Luca: ‘En dan nu: Team Tokkie’. Polleke richt met Kip, Pier krijgt de volle laag. Luca zit te gieren, zijn ogen stralen; dat rottige infuus is allang vergeten. 

Oeps, daar marcheert een streng ogende verpleegkundige langs. Het is wel een bende op de kamer zeg, zien de clowns. Wegwezen, Polleke, seint Pier. Onschuldig fluitend kuieren de clowns de gang op: doei Luca, dag dokter. ‘Zeg dokter, uw jas mag weleens in de was’, zegt Polleke nog tegen de arts. Gniffelend zwaait Luca CliniClowns Polleke en Pier uit.

Maak verbeelding mogelijk, steun CliniClowns!