×

Maartje krijgt haar power terug

Maartje (12) heeft het syndroom van Down en nog andere gezondheidsproblemen. Na een zware heupoperatie krijgt ze bezoek van CliniClowns Zussie en Ziep. Al snel ontstaat een bijzonder bondje.

Zussie en Ziep swingen door de gang van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zussie in een vrolijke prinsessenuitdossing en Ziep met bretels en een ouderwetse conducteurspet op zijn hoofd. Ze gluren naar binnen bij Maartje. Het meisje is nog wat duf van de operatie die ze een dag eerder onderging. Ze heeft aan twee kanten heupdysplasie, en dit is de eerste van twee zware ingrepen. De clowns drentelen voorzichtig de kamer binnen.

Een bondje

Shula, alias Zussie: “Tijdens de voorbespreking met de pedagogische zorg hoorden we dat Maartje het syndroom van Down heeft en niet zo lekker was van de operatie. Dan moet je het voorzichtig aanpakken. Ik voelde dat Maartje extra moed nodig had om mee te gaan in ons spel. Daarom sloot ik een bondje met haar. Het was wij twee tegen die domme Ziep, die iedereen in de kamer aap noemde. ‘Oh jij bent echt dom’, sneerde ik naar Ziep. Maartje pakte dat direct op. Ze voelde mijn steun. Je zag haar groeien. En ze had prima door dat het een grapje was.”

Maartje geeft het tempo aan

"Toen de CliniClowns binnenkwamen, verscheen er een twinkeling in haar ogen.”

Ook Annelies, de moeder van Maartje, zag haar dochter veranderen: “Ze lag voor zich uit te staren en wilde niks. Toen de CliniClowns binnenkwamen, verscheen er een twinkeling in haar ogen. Het is mooi om te zien hoe de clowns met Maartje meebewegen. Ze komen voorzichtig binnen, kijken hoe ze reageert en laten Maartje het tempo aangeven.”

Een bezoek van CliniClowns gun je ieder ziek kind

Voor Shula raakt dit de essentie van het clownswerk. “Kinderen die ziek zijn, hebben weinig controle over wat er met ze gebeurt. In zo’n klein moment geven we Maartje even haar power terug.” Eenmaal thuis wilde Maartje eigenlijk terug naar het ziekenhuis, vertelt haar moeder later: “Vanwege de CliniClowns. Ze vond het thuis maar saai. Dit gun je toch ieder ziek kind?”
 
Wil jij ook dat meer zieke kinderen zoals Maartje even hun zorgen kunnen vergeten? Word dan nu donateur!

Wil je weten waarom Shula zo gegrepen is door haar werk als CliniClown? Klik hier