×

'Bijzonder om het clownswerk van zo dichtbij te beleven'

Achter de schermen bij CliniClowns is het echtpaar Ad en Elly een begrip. Als vrijwilligers spannen zij zich al jaren in voor de organisatie en maken zij het werk van de clowns van heel dichtbij mee.

Vijf jaar geleden, toen het pasgeboren neefje van Elly (57) erg ziek was en veel in het ziekenhuis lag, maakten zij en haar man Ad (63) kennis met CliniClowns. Elly: “Mijn neefje verbleef in zijn eerste levensjaar veel in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Toen hij in quarantaine lag kwamen er CliniClowns bij hem langs. Het mannetje had geschaterd van de lach. Dat raakte ons zo dat we donateur werden. Al snel werden we gevraagd om bij de Rode Neuzen Race te helpen ...van het een kwam het ander."

Hand- en spandiensten

"Inmiddels zitten we bij het Rode Neuzen Team. We helpen bij Circus Boemtata, staan op vakantiebeurzen, kerst- en paasmarkten om informatie over CliniClowns te geven of om geld in te zamelen. We helpen bij klusjes op kantoor en staan met het wagentje Toeter op evenementen... Het is heel divers. Mensen vragen soms: ‘Staan jullie hier de hele dag voor niks?’ Ja, en dat doen we met veel plezier!"

Magisch moment

''Ze zorgen ervoor dat kinderen even gelukkig kunnen zijn op hun eigen manier. Dat is zo ontzettend knap, gewoon vakwerk.''

"Het is bijzonder om mensen te spreken die mooie ervaringen hebben met CliniClowns. Ontroerde ouders die vertellen: ‘dat de clown dát uit haar krijgt, dat heeft ze niet eerder gedaan.’ Zelf maakte ik onlangs ook iets indrukwekkends mee. Een clown probeerde de zintuigen te prikkelen van een zwaar lichamelijk en verstandelijk beperkt meisje, door met een grote veer over haar gezichtje te strijken. Het meisje werd hier zó rustig door, dat zelfs de ouders ontroerd raakten. Ik vind het aangrijpend om te ervaren dat een clown zoiets voor elkaar krijgt. Ze zorgen ervoor dat kinderen even gelukkig kunnen zijn op hun eigen manier. Dat is zo ontzettend knap, gewoon vakwerk."

We hopen dit werk nog lang te doen

"Omdat je met dit werk vaak veel indrukken op doet, zijn we soms doodop na zo’n dag. Maar zo lang we gezond zijn, blijven Ad en ik dit vrijwilligerswerk graag doen. Ik werk drie dagen per week en pas ook op mijn kleinkindjes, maar als het moet, verzetten we alles voor CliniClowns. Het geeft ons zó veel voldoening."