×

'Matthijs keek echt naar ze uit'

Van de een op andere dag veranderde Matthijs (8) van een kerngezonde voetbalfan in een doodziek jongetje. In het ziekenhuis kwamen de CliniClowns gelukkig vaak op bezoek. Moeder Esther: “Door hen hoefde hij even niet aan zijn ziekte te denken.”

Even naar de huisarts, om vervolgens drie maanden het ziekenhuis niet meer uit te komen. Het overkwam Matthijs, die in januari vanwege buikpijn naar de dokter moest. Hij had  bovendien een bult in zijn keel: ontstoken amandelen, dacht Esther nog.

Maar haar zoontje werd meteen overgebracht naar het Radboudumc in Nijmegen. ‘s Avonds stond de oncoloog al aan het bed. De diagnose: lymfeklierkanker. Diezelfde week nog begon Matthijs’ eerste chemo.

“Ons leven stond totaal op zijn kop”, vertelt Esther, die weer een beetje op adem komt. Matthijs is gelukkig weer thuis, zijn behandeling is afgerond na vijf intensieve chemo’s. Een heftige tijd voor het hele gezin, blikt ze terug.

Een beetje flauwekullen

Matthijs lag door zijn intensieve chemotraject en een bacterie in isolatie. “De mensen die aan zijn bed kwamen moesten allemaal wat van hem: de diëtiste, de fysiotherapeut, een arts, een verpleegkundige.”

Op een dag stonden CliniClowns Biba en Tip opeens aan zijn bed. Esther: “De eerste keer zeiden ze: we komen een beetje flauwekullen. Dat sloeg aan, hij had al tientallen volwassenen de hand geschud. Hij was eigenlijk bang voor clowns door dat gedoe met horrorclowns van een tijd geleden, maar de CliniClowns vond hij echt meteen lief.”

Biba en Tip kwamen elke dinsdag. En zelfs als ze op een andere afdeling speelden, kwamen ze soms nog even bij Matthijs langs. “Hij keek naar ze uit. Als hij zin had, deed hij mee aan het spel. Maar soms lag hij gewoon en keek alleen maar toe. Niks moest, dat vond hij zó fijn. Het waren de weinig leuke momenten in die periode.”

Esther genoot ervan haar zoon te zien lachen. “Elke keer was het spel weer anders, afgestemd op de situatie. Eén dag wilde Matthijs hen voorlezen uit zijn favoriete boek. De clowns lagen in de stoel te luisteren, hij vond dat prachtig. Ze gaven hem de ruimte om het initiatief te nemen. En toen hij even in het ziekenhuis in Deventer lag, kwamen de CliniClowns daar langs met een gefilmde boodschap van Biba en Tip, ontzettend lief!”

Fijne herinneringen

Met Matthijs gaat het nu goed. Hij is een paar uurtjes naar school geweest en speelt af en toe weer buiten. “We hebben geluk gehad dat hij zo goed reageerde op de behandeling. In deze moeilijke periode waren de CliniClowns belangrijk voor hem, ik denk dat hij hele fijne herinneringen aan hen heeft. Hij begon altijd te glimmen als ze kwamen. Door hen hoefde hij even niet aan zijn ziekte te denken.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer dan nu!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?