×

Met de CliniClowns terug naar vroeger

Op de vergeelde foto in sepiatint poseert een ferme knaap, trots blikt hij voor zich uit. Naast hem staat een kalf aan een touw, de jongen houdt de lus stevig in zijn boerenknuisten.  “Déze!” zegt Kees van Zomeren (81), als hij zijn werkhanden showt. Ze zijn nu eeltig en oud, zien de CliniClowns. Foleo en Bidoe ontmoeten de voormalige boer in Avondlicht, een knus verzorgingshuis waar hij vanwege zijn dementie al twee jaar woont. De tachtiger oogt kwiek, voortdurend beent hij de gang op en neer, zijn jeugdfoto onder de arm geklemd. Als Bidoe op zijn ukelele een walsje tokkelt voor een bedlegerige medebewoner, danst Cees ook mee.
 

“Zo ben ik er ooit uitgekomen.” wijst hij Foleo, die de foto opnieuw onder zijn rode neus krijgt geduwd. “We kunnen wel zien dat u een echte boer bent.” knikt Foleo met bewondering in zijn stem. Bidoe onderbreekt hen: “Ik heb ooit een koe gemolken!” Kees knikt. “Jaja, de melk komt er niet vanzelf uit.” antwoordt hij droogjes. “Zullen we anders even helpen met melken?” vraagt Bidoe. De clowns stropen doortastend hun mouwen op, en doen alsof ze melken. Boer Kees schudt zijn hoofd om hun geklungel. Dan grijpt hij Bidoe’s handen. “Nee, zó moet het.” De boer laat de clownshanden in slow motion de juiste melkbewegingen maken. Er ontstaat een chaotisch koeienmelkballet. Kees ogen glimmen van plezier.

“Arbeidsvitaminen!” roept Foleo dan uit. Hij zet een lied in. Bidoe grijpt zijn ukelele en begint te spelen. “Mijn opa, mijn opa, mijn opa, in heel Europa is er niemand zoals hij!” galmen ze door de gang. “Opa, Opa!” zingt Kees hen na. De tekst zit diep in zijn hoofd verstopt, maar vrolijk zwaait hij de maat mee met zijn pet. Als ze uitgezongen zijn, toont Bidoe zijn leermeester nog even zijn denkbeeldige emmer, tot de rand toe vol met verse melk. De boer knikt tevreden. “Zo. Naar huis nu.” zegt hij dan. En wég is hij.
 
Activiteiten begeleidster Willie van der Meijden kijkt hem na, ze heeft genoten van het vrolijke spel. “Zo fijn dat de CliniClowns hier komen, het werkt echt goed. Ze triggeren onze bewoners. En wíj genieten mee als we zien hoe de bewoners genieten.”

Vond je het een mooi verhaal en wil jij ook bijdragen? Doneer je oude mobiel of cartridges!

Help mee, steun CliniClowns!

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Geef je op met je e-mailadres en blijf op de hoogte van het laatste nieuws. Zo lees je meer over het werk van CliniClowns, acties van sponsoren en manieren om CliniClowns te steunen.

Culinaire avonturen op de downpoli

“Leuke neus”, zegt Nina (5), terwijl ze op Neels rode neus duwt. Ze is op de downpoli voor controle en dat is best vervelend. Maar de tranen zijn snel gedroogd als ze ontdekt dat Cliniclowns Nop en Neel berenhonger hebben.

Maak bezoeken mogelijk!

Gun nog meer zieke kinderen bezoek van CliniClowns! Met jouw donatie maak je het mede mogelijk dat CliniClowns nog meer zieke kinderen kan laten lachen, ontspannen en genieten. Help je mee?